Bajden će se sastati sa liderima Kongresa kako bi razgovarali o deblokadi pomoći Ukrajini

Bajden će se sastati sa liderima Kongresa kako bi razgovarali o deblokadi pomoći Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden će 17. januara ugostiti lidere i najviše političare Kongresa u Beloj kući kako bi razgovarali o zahtevu za dodatno finansiranje, posebno za vojnu pomoć Ukrajini, saopštila je brifingu portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer, prenosi „Evropska istina“.

Ona je rekla da će Bajden „u Beloj kući ugostiti lidere Kongresa iz Senata i Doma, kao i lidere ključnih komiteta obe stranke“ kako bi razgovarali o „kritičnom značaju njegovog dodatnog zahteva za nacionalnu bezbednost“.

Portparolka Bele kuće nije razjasnila detalje sastanka, najavivši dodatne vesti već 17. januara. Ali, prema njenim rečima, Bajdenova administracija veruje da se dvostranački pregovori o dodatnom zahtevu „kreću u dobrom pravcu“.

Očekuje se da će sastanku u Beloj kući prisustvovati lider većine u Senatu, demokrata Čak Šumer, lider republikanske manjine Mič Mekonel, predsedavajući republikanskog Predstavničkog doma Majk Džonson i lider demokratske manjine Hakim Džefris.

To dolazi usred nedostatka napretka u dogovoru u Kongresu koji bi deblokirao odobrenje dodatnog finansiranja pomoći Ukrajini, Tajvanu i Izraelu, zajedno sa oštrijim merama protiv imigracije na južnoj granici SAD.

Konkretno, prepreka kompromisu je postao stav Džonsona, koji zahteva mnogo stroži pristup suzbijanju migracija na granici između SAD i Meksika nego što su pristali pregovarači u Senatu.

Sjedinjene Države su 27. decembra objavile da će Ukrajini dati najnoviji paket vojne pomoći vredan 250 miliona dolara. Bela kuća je nakon toga saopštila da više nemaju novca za novu vojnu podršku Ukrajini dok to ne odobri Kongres.