Evropski sud za ljudska prava osudio Grčku zbog granatiranja čamca sa migrantima 2014

Evropski sud za ljudska prava osudio Grčku zbog granatiranja čamca sa migrantima 2014

Evropski sud za ljudska prava (ECtHR) presudio je u utorak protiv Grčke zbog kršenja prava na život migranata koje je presrela grčka obalska straža i naložio Atini da tužiocima, trojici sirijskih državljana, isplati 80.000 evra odštete, prenosi Balkan insajt.

Jedna osoba je poginula u incidentu u septembru 2014. kod ostrva Pserimos, malog grčkog ostrva u lancu Dodekaneza između ostrva Kalimnos i Kos kod obale Turske.

Plovilo grčke obalske straže uočilo je motorni čamac sa 14 ljudi na njemu i naredilo mu da se zaustavi, ali nije postupilo i počelo je da pravi opasne manevre, što je rezultiralo sudarom sa plovilom obalske straže.

Obalska straža je ispalila hice upozorenja, gađajući motor motornog čamca kako bi ga imobilizirala. Ispaljeno je ukupno 20 metaka – sedam hitaca upozorenja i 13 nišanskih hitaca u motor.

Dva državljana Sirije su teško povređena u posledicama granatiranja. Jedan od njih, Belal Tello, upucan je u glavu i kasnije umro u decembru 2015.

Telova supruga i ćerka, Nuredin Tello i Lana Tello, su među tri tužioca koji su podneli slučaj protiv Grčke Evropskom sudu za ljudska prava, zajedno sa Duom Alkhatib. Tri državljana Sirije trenutno žive u Švedskoj.

Oni su tvrdili da hitac koji je ispalila grčka obalska straža, koja je ozbiljno povredila Belala Telo kada se njihov brod sudario sa plovilom obalske straže, nije bio ovlašćen i optužili Grčku da nije sprovela odgovarajuću administrativnu i sudsku istragu u slučaju.

ESLjP je presudio da je „obalska straža, koja je mogla pretpostaviti da su na brodu bili putnici pod nadzorom, propustila da pokaže budnost neophodnu da svede na najmanju moguću meru bilo kakav rizik po ljudski život i upotrebila je prekomernu silu u kontekstu regulatorne nesigurnosti u pogledu upotrebe vatreno oružje od strane osoblja obalske straže“.

Sud je dodao da grčka vlada nije „dokazala da je upotreba sile bila „apsolutno neophodna” prema uslovima Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Grčke vlasti bile su oštro kritikovane u prethodnim slučajevima vezanim za smrt migranata u blizini obala zemlje.

Optužena je da nije preduzela hitne mere da spase migrante koji su poginuli u brodolomu Pilos juna 2023. u kojem je poginulo više od 600 ljudi.

Istraživanja grčkih i stranih medija pokazala su da su postupci i nečinjenje grčke obalske straže doprineli brodolomu i gubitku života u blizini ostrva Pilos.

Evropski sud za ljudska prava takođe je 2022. godine osudio Grčku zbog neuspeha u naporima spasavanja i kasniju istragu brodoloma Farmakonisija 2014. u kojem je poginulo 11 ljudi.

Prošle nedelje je obalska straža pronašla tela dvojice migranata kod obale grčkog ostrva Lezbos, devetoro je spaseno.