Vlada Srbije osnovala još šest firmi za Ekspo 2027.

Vlada Srbije osnovala još šest firmi za Ekspo 2027.

Vlada Srbije osnovala je još šest preduzeća za izgradnju objekta za smeštaj učesnika i posetilaca specijalizovane Međunarodne izložbe Ekspo 2027. u Beogradu, kojima će upravljati Građevinska direkcija Srbije.

Preduzeća će se finansirati iz budžeta Srbije, kredita i zajmova, prihoda koje ostvare poslovanjem i iz drugih izvora u skladu sa zakonom, objavljeno je u Službenom glasniku.

Kako je navedeno, osnovano ješest privrednih preduzeća– „SPV Galovica 1“, „SPV Galovica 2“ i „SPV Galovica 3“, kao i „SPV Petrac 1“, „SPV Petrac 2“ i „SPV Petrac 3“.

Osnivač i jedini vlasnik ovih društava je Republika Srbija, a osnivačka prava vršiće Vlada Srbije.

Sva ova preduzeća biće zadužena za izgradnju, kako se navodi, stambenih i nestambenih zgrada za smeštaj učesnika i posetilaca međunarodne specijalizovane izložbeEkspo 2027.

Kako se navodi, osnovni kapital u ovim firmama iznosi po 100.000 dinara. Sedište svih šest preduzeća biće u Beogradu, u Ulici Jurija Gagarina 76.

Nakon izgradnje stambenih objekata sve ove firme prestaće da postoje, a sva prava i obaveze biće prenete na Republičku direkciju za imovinu.

Vlada je u novembru prošle godine osnovala prvo preduzeće „Ekspo 2027“, a za direktora je imenovan Dušan Borovčanin, koji je i direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije.

To privredno društvo, kako je navedeno u Službenom glasniku, osniva se na neodređeno vreme u cilju realizacije međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027, koja će biti održana u Beogradu.

Ukupan upisani osnovni kapital ovog privrednog društva je milion dinara.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, osnivač i jedini član ovog privrednog društva je Srbija, a osnivačka prava vršiće vlada.