UN: Tenzije u Crvenom moru mogu „izmaći kontroli“

UN: Tenzije u Crvenom moru mogu „izmaći kontroli“

Trenutna nestabilnost na Bliskom istoku uskoro bi mogla potpuno izmaći kontroli, rekao je generalni sekretar UN Antonio Guteres na konferenciji za novinare u Njujorku u ponedeljak.

Gutereš se još jednom osvrnuo na tekuću krizu, izazvanu događajima od 7. oktobra, kada su militanti Hamasa pokrenuli iznenadni napad na Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši više od 200 talaca. U sledećoj izraelskoj blokadi, bombardovanju i kopnenom napadu na Gazu od tada je poginulo skoro 24.000 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.

Broj poginulih civila u Gazi izazvao je široku međunarodnu osudu izraelskih akcija i već je u sukob uvukao libanski Hezbolah i jemenske Huti.

„Tenzije su takođe visoke u Crvenom moru i šire – i uskoro će ih možda biti nemoguće obuzdati“, opisao je Gutereš, navodeći da je zabrinut da „svakodnevne razmene vatre“ rizikuju „da izazovu širu eskalaciju između Izraela i Libana i duboko utiče na regionalnu stabilnost“.

Dok je generalni sekretar UN osudio akcije Hamasa, on je takođe kritikovao operaciju Izraela kao „kolektivnu kaznu palestinskog naroda“. On je rekao da je to izazvalo „neviđen nivo civilnih žrtava“, uz napomenu da su „ogromna većina ubijenih žene i deca“.

Prošle nedelje, Huti su se obavezali da će nastaviti da gađaju brodove povezane sa Izraelom i SAD u Crvenom moru „sve dok opsada Gaze ne bude ukinuta“. Huti su takođe gađali britanske i američke ratne brodove koji deluju u toj oblasti u okviru međunarodne pomorske operacije koju su prošlog meseca organizovale SAD da bi čuvale brodove u regionu. „Pojačavanje tenzija“ je takođe navelo Iran da ranije ovog meseca pošalje jedan od svojih ratnih brodova u Crveno more.

Američki i britanski ratni avioni napali su ciljeve Huti u Jemenu sa oko 70 vazdušnih napada prošlog četvrtka i petka. Dok je portparol američke nacionalne bezbednosti Džon Kirbi opisao da se napadi izvode sa „dobar efektom“, izveštaj Njujork tajmsa tvrdi da je oko tri četvrtine vojne imovine Hutija ostalo netaknuto.

U međuvremenu, Moskva je osudila udare na Jemen kao „nezakonite“, ističući da su izvedeni u suprotnosti sa Poveljom UN.

Generalni sekretar UN smatra da „što duže traje sukob u Gazi, to je veći rizik od eskalacije i pogrešne procene“.