Dugoročni psihološki uticaji gojaznosti: Istraživanje otkriva veći psihološki teret nego što se ranije pretpostavljalo

Dugoročni psihološki uticaji gojaznosti: Istraživanje otkriva veći psihološki teret nego što se ranije pretpostavljalo

Istraživači sa Univerziteta u Liverpulu, u saradnji sa istraživačima iz Velike Britanije, Irske i Severne Amerike, sproveli su studiju kako bi istražili potencijalne dugoročne posledice prethodne gojaznosti na mentalno zdravlje. U nedavno objavljenom radu, tim Univerziteta u Liverpulu otkrio je da gojaznost može ostaviti psihološke ožiljke i povezana je sa povećanim rizikom od smrtnosti, nezavisno od trenutne težine.

Globalna prevalencija gojaznosti gotovo se utrostručila u poslednje četiri decenije (1975–2016), predstavljajući ozbiljnu krizu javnog zdravlja. Istraživanje je koristilo uzorak od preko 40.000 učesnika iz dve nacionalno reprezentativne studije kako bi pružilo nove uvide u potencijalne dugoročne uticaje gojaznosti na mentalno zdravlje i očekivani životni vek.

Dr I Gusti Ngurah Edi Putra i profesor Erik Robinson sa Univerziteta u Liverpulu radili su zajedno sa istraživačima iz drugih institucija kako bi razvili rad objavljen u BMC Medicine. Njihovi rezultati sugerišu da prethodni periodi života sa gojaznošću mogu biti povezani sa dugoročnim posledicama na mentalno zdravlje, stvarajući psihološko nasleđe čak i među onima koji su izgubili težinu.

Dr I Gusti Ngurah Edi Putra iz Instituta za populaciono zdravlje rekao je: „Ovaj rad pruža dragocen uvid u potencijalne dugoročne psihološke uticaje na one koji su tokom života iskusili gojaznost.“ Dodao je da, s obzirom na sve više ljudi koji razvijaju gojaznost u ranoj dobi i one koji pokušavaju izgubiti težinu, istorija gojaznosti postaje češća. Nalazi studije ukazuju na to da istorija gojaznosti može biti povezana sa razvojem i/ili perzistentnošću simptoma depresije i narušenog blagostanja. „Naši nalazi sugerišu da psihološki teret gojaznosti može biti veći i imati dugoročnije posledice nego što se ranije pretpostavljalo“, zaključuje dr Putra.