Zelenski: Pripreme za Globalni samit mira počinju sutra

Zelenski: Pripreme za Globalni samit mira počinju sutra

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i švajcarska predsednica Viola Amherd dogovorili su se da počnu pripreme za Globalni samit mira na nivou šefova država u Švajcarskoj.

Zelenski je to rekao tokom sastanka sa predstavnicima medija nakon pregovora sa Amherdom u Bernu u ponedeljak, 15. januara.

„Na današnjem sastanku konstatovali smo juče uspešan rad u formatu savetnika o Formuli mira. Švajcarska je efektivno organizovala sastanak dan ranije. Došlo je do značajnog proširenja zastupljenosti – već je uključeno preko 80 država i međunarodnih institucija, kaže gđa. „Rekao je predsednik. Mi to cenimo. I zahvalan sam gospođi predsednici i njenom timu na dogovoru da naši timovi od sutra počnu pripreme za Globalni samit mira na nivou lidera u Švajcarskoj“, rekao je on.

Zelenski je napomenuo da ovaj samit treba da da zamah za sve što je već postignuto i da se uveri da kraj rata može biti samo pravedan i da obnavljanje snage međunarodnog prava mora biti zaista sveobuhvatno.

„Švajcarska je naš partner u tome. Hvala vam“, rekao je Zelenski.

Amherd je zauzvrat rekao da Švajcarska podržava mirovni proces.

„Švajcarska je spremna da organizuje Samit. Dogovorili smo se da ćemo se duboko uključiti u ovo pitanje kako bi mirovni proces bio uspešan i naši timovi će odmah početi da rade na tome. Na našoj strani smo već imenovali osobu koja će zadužena za ovo pitanje“, rekla je ona.

Amherd je dodao da će Švajcarska nastaviti da se zalaže za trajni i održivi mir u Ukrajini.