Erdogan je turskim zvaničnicima poručio da bojkotuju Davos

Erdogan je turskim zvaničnicima poručio da bojkotuju Davos

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan intervenisao je da spreči ministra finansija Mehmeta Šimšeka da prisustvuje sastanku Svetskog ekonomskog foruma (VEF) u Davosu ove nedelje zbog stava te organizacije o ratu između Izraela i Hamasa, izvestio je Blumberg u ponedeljak.

Šimšek je trebalo da otputuje u Švajcarsku na godišnje okupljanje poslovnih i političkih elita sve dok Erdogan nije otkazao putovanje, preneo je Blumberg, pozivajući se na „ljude upoznate s tim“.

Nejasno je koliko drugih planira da putuje u Šimšekovoj delegaciji, a Blumberg je jednostavno naveo da je turski lider „zamolio zvaničnike svoje zemlje da preskoče” samit.

Još u oktobru, osnivač VEF-a Klaus Švab objavio je izjavu u kojoj osuđuje Hamasove „terorističke napade na Izrael“. U saopštenju se takođe poziva na zaštitu „civilnog stanovništva u Gazi“, bez eksplicitnog navođenja da li je ta odgovornost pala na izraelske snage ili palestinske militante.

Erdogan je bio mnogo oštriji u svojoj kritici jevrejske države, optužujući Izrael da je počinio „genocid“ u Gazi i izjavljujući da se izraelski premijer Benjamin Netanjahu „ne razlikuje od Hitlera“.

Turski predsednik nije bio u Davosu od 2009. godine, kada je učestvovao u debati sa izraelskim premijerom Šimonom Peresom. Erdogan, koji je u to vreme bio premijer Turske, prekorio je Peresa zbog izraelskog upada u Gazu prethodne godine, pre nego što je na izlasku sa bine objavio da „mislim da se neću vratiti u Davos posle ovoga“.

Portparol VEF-a rekao je za Blumberg da će „ozbiljna bezbednosna i humanitarna situacija na Bliskom istoku biti ključni fokus“ ovogodišnjeg samita i da će „preko 50 lidera iz arapskog sveta, uključujući palestinskog visokog predstavnika“ prisutni tokom nedeljnog sastanka.

Izraelski predsednik Isak Hercog će sesti za intervju sa Švabom u četvrtak, dok će zvaničnici UN i Crvenog krsta obavestiti prisutne o ​​humanitarnoj situaciji u Gazi u utorak.

Turska je ranije ovog meseca uhapsila 33 osobe osumnjičene da su špijunirali za izraelsku obaveštajnu agenciju Mosad, optužujući ih da su planirali „izviđanje” uključujući „gonjenje, napad i otmicu” stranih državljana koji žive u Turskoj u ime Izraela. Hapšenja su usledila nakon što je Ronen Bar, direktor izraelske obaveštajne agencije Šin Bet, upozorio da će zapadni Jerusalim loviti operativce Hamasa u više stranih zemalja, uključujući Tursku.