U Švedskoj su saopštili da su zabeležili najnižu temperaturu ovog veka

U Švedskoj su saopštili da su zabeležili najnižu temperaturu ovog veka

U naselju Vitangi na severu Švedske zabeležena je temperatura od -44,6°S, što je najniža temperatura u zemlji od početka 21. veka.

Ovo je saopštio Švedski meteorološki institut (SMHI).

Temperaturni rekord u Vitangu zabeležen je 5. januara, na vrhuncu mraza u Švedskoj, ali su meteorolozi tek sada uspeli da dođu do podataka.

„Dakle, ovo je najhladnija temperatura u Švedskoj ovog meseca i ovog veka“, saopštio je SMHI, podsećajući da je najhladnija temperatura veka do sada u Švedskoj bila -44° u gradu Storbo u centralnom delu zemlje, snimljen 2001.

Švedski meteorološki zavod kaže da su niske temperature u Vitangiju ranije zabeležene. U novembru 1890. termometar je pao na -43,0°C, što je još uvek rekordno nizak nivo za ovaj mesec u Švedskoj.

SMHI dodaje da je pravi rekord možda i niži, ali je merna stanica u najsevernijoj tački Švedske – okrugu Karesuando – otkazala kada je temperatura dostigla -43,6°C.

Početkom januara širom Skandinavije vladalo je ekstremno zimsko vreme. Temperature su pale ispod -40℃ u švedskoj i finskoj Laponiji, dok su velike snežne padavine izazvale urušavanje puteva u južnoj Norveškoj, Švedskoj i delovima Danske.