Poljski premijer Donald Tusk najavio ključne lokalne izbore za 7. i 21. april

Poljski premijer Donald Tusk najavio ključne lokalne izbore za 7. i 21. april

Donald Tusk, novi premijer Poljske, najavio je da će ključni lokalni izbori u zemlji biti održani 7. i 21. aprila. Ovi izbori obuhvataju izbor gradonačelnika i čelnika pokrajinskih i županijskih administracija i predstavljaju test podrške javnosti novoj proevropskoj vladi, koja je preuzela dužnost pre šest meseci nakon pobede na parlamentarnim izborima.

Javna podrška lokalnim izborima može biti važna kako bi se ocenila popularnost nove koalicione vlade koja je obećala povratak ovlašćenja gradonačelnicima i lokalnim samoupravama. Prethodna desničarska vlada je smanjila finansiranje i ograničila ovlašćenja lokalnih administracija, što je izazvalo negodovanje širom zemlje.

Premijer Tusk izrazio je nadu da će april biti povoljan mesec za aktiviste lokalnih vlasti u Poljskoj. Međutim, tenzije između nove vlade i ranijih vladajućih stranaka, Prava i pravde, koja sada predstavlja opoziciju, te saveznika predsednika Andžeja Dude, nastavljaju da rastu. Pravo i pravda odlaže predloge zakona koje je vlada predložila u parlamentu, a predsednik Dude je već stavio veto na zakon o finansiranju državnih medija. Neki analitičari predviđaju dalje izazove u odnosima između vlade i opozicije tokom narednih meseci, što bi moglo da utiče na političku dinamiku u Poljskoj.