Evropske zemlje prihvatile su više od 3 hiljade pacijenata iz Ukrajine

Evropske zemlje prihvatile su više od 3 hiljade pacijenata iz Ukrajine

Od danas je više od 3.000 ukrajinskih pacijenata prebačeno na specijalizovanu negu u bolnice širom Evrope uz pomoć Mehanizma civilne zaštite EU.

EU koordinira redovne medicinske evakuacije ukrajinskih pacijenata, kako hroničnih bolesnika tako i ranjenih, od početka rata Rusije protiv Ukrajine. Pokrenuta u martu 2022. godine, ova operacija medicinske evakuacije najveća je do sada koju je koordinirao Koordinacioni centar Evropske komisije za hitne slučajeve.

„Danas obeležavamo važnu prekretnicu u transportu više od 3.000 ukrajinskih pacijenata u bolnice širom Evrope. Želeo bih da se zahvalim sve 22 zemlje koje su otvorile svoje bolnice za pacijente kojima je potrebno lečenje. Zajedno spašavamo živote“, rekao je komesar za Situacije upravljanja krizama Ianez Lenarchich.

Pacijenti su transportovani na lečenje u bolnice u 22 evropske zemlje: Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal. , Rumunija, Slovenija, Španija i Švedska.

Evakuaciju takođe podržava Centar za medicinsku pomoć EU u Žešovu (Poljska), gde pacijenti dobijaju medicinsku pomoć 24 sata dnevno. Ovaj centar služi kao transfer tačka za pacijente koji su kopnenim transportom iz Ukrajine prevezeni u Poljsku, a odatle će vazdušnim transportom biti transportovani u bolnice širom Evrope.

„Kao što smo uvek govorili, Ukrajina i njen narod mogu da računaju na podršku EU sve dok je to potrebno“, rekla je evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides.

U decembru je objavljeno da je više od 900 ukrajinskih pacijenata prevezeno u Nemačku na lečenje od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Od septembra 2022, centar za evakuaciju Ukrajinaca koji se odvoze na lečenje u druge evropske zemlje počeo je da radi u Žešovu u Poljskoj. Projekat je finansiran od strane Mehanizma civilne zaštite EU i deo je šireg programa medicinske evakuacije.