Američka delegacija hvali demokratiju Tajvana nakon pobede kandidata koji se zalaže za nezavisnost

Američka delegacija hvali demokratiju Tajvana nakon pobede kandidata koji se zalaže za nezavisnost

Penzionisani američki zvaničnici sastali su se sa predsednikom Tajvana Cai Ing-venom, izražavajući podršku tajvanskoj demokratiji i pohvalivši demokratski proces nakon izbora koji su doveli do izbora novog predsednika i zakonodavnog tela na ostrvu. Upkos zahtevima Kine o suverenitetu nad Tajvanom i pretnji vojnom silom, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli istakao je da je američka posvećenost Tajvanu „čvrsta“.

Tajvan je nedavno izabrao aktuelnog potpredsednika Lai Ching-tea za novog šefa vlade, što je izazvalo reakcije iz Kine. Hedli i bivši zamenik državnog sekretara Džejms B. Stajnberg naglasili su dvostranačku podršku Tajvanu, uz insistiranje na mirnim sredstvima za rešavanje pitanja u Tajvanskom moreuzu.

Cai Ing-ven, nakon izbora, naglasila je da Tajvan namerava nastaviti svoj put napretka i razvoja, izražavajući nadu da će odnosi između Tajvana i SAD-a biti ključna pokretačka snaga u regionalnom i globalnom prosperitetu.

I pored prekida zvaničnih diplomatskih odnosa 1979. godine, SAD ostaju glavni diplomatski saveznik Tajvana. Kina, iako je odbila priznati rezultate izbora, suočava se sa činjenicom da Tajvan održava status kvo de fakto nezavisnosti. Izbor aktuelnog predsednika Lai Ching-tea predstavlja izazov za Kine koji se zalažu za veći uticaj u regionu.