Jemenski Huti ispalili raketu na američki ratni brod u Crvenom moru u prvom napadu nakon američkih udara

Jemenski Huti ispalili raketu na američki ratni brod u Crvenom moru u prvom napadu nakon američkih udara

Jemenski pobunjenici Huti ispalili su u nedelju protivbrodsku krstareću raketu prema američkom razaraču u Crvenom moru, ali ju je američki borbeni avion oborio u najnovijem napadu koji je uznemirio globalno brodarstvo usred izraelskog rata sa Hamasom u Pojasu Gaze, rekli su zvaničnici.

Napad označava prvo gađanje Huta koje su priznale SAD otkako su Amerika i savezničke nacije u petak započele napade na pobunjenike nakon višenedeljnih napada na brodove u Crvenom moru.

Huti su ciljali na taj ključni koridor koji povezuje azijske i bliskoistočne isporuke energije i tereta do Sueckog kanala dalje ka Evropi zbog rata između Izraela i Hamasa, napada koji prete da taj sukob prošire u regionalni požar.

Huti, šiitska pobunjenička grupa udružena sa Iranom, nisu odmah priznali napad.

Vatra Huti je gađala USS Labun, razarač klase Arleigh Burke koji deluje u južnim krajevima Crvenog mora, saopštila je Centralna komanda američke vojske.

Raketa je došla iz blizine Hodeide, lučkog grada na Crvenom moru koji su dugo držali Huti, saopštile su SAD.

„Protivbrodska krstareća raketa ispaljena je iz militantnih područja Jemena koje podržava Iran Huti prema USS Labunu“, saopštila je Centralna komanda. „Nije prijavljeno povrijeđenih niti materijalne štete.

Prvog dana američkih napada u petak je pogođeno 28 lokacija i pogođeno više od 60 ciljeva krstarećim projektilima i bombama koje su lansirali borbeni avioni, ratni brodovi i podmornica. Američke snage su u subotu nastavile sa udarom na radarsku lokaciju Huti.