Grupa propalestinskih aktivista uhapšena zbog zavere za zatvaranje Londonske berze

Grupa propalestinskih aktivista uhapšena zbog zavere za zatvaranje Londonske berze

Grupa propalestinskih aktivista uhapšena je zbog sumnje da su planirali da ometaju rad Londonske berze, saopštila je policija u nedelju.

Hapšenja su izvršena u Londonu, Liverpulu i Brajtonu. Osumnjičeni, starosti od 26 do 31 godine, ostaju u pritvoru.

Prema Metropoliten policiji, vlasti su dobile dojavu od strane novina Dejli ekspres o grupi koja je pokušala da napadne LSE, „prouzrokujući štetu i ’zaključujući se’ u pokušaju da spreči otvaranje zgrade za trgovinu“. Plan je trebalo da bude izvršen u ponedeljak ujutro, saopštila je policija.

„Verujemo da je ova grupa bila spremna da izvede ometajući i štetni trik koji bi mogao imati ozbiljne posledice da je uspešno izveden“, rekao je nadzornik detektiva Sian Thomas. Dodao je da će policajci paziti na „bilo kakav poremećaj u narednim danima“.

Nakon što je 7. oktobra izbio rat između Izraela i Hamasa, u Londonu i drugim gradovima Velike Britanije održane su više pro-palestinskih i proizraelskih demonstracija. Neki skupovi su prerasli u sukobe sa policijom.

Početkom novembra, grupa palestinskih pristalica, koji su tražili prekid vatre u Gazi, organizovala je sedeću akciju na stanici Kings Kros u centru Londona. Pet osoba je uhapšeno zbog kršenja ograničenja javnog okupljanja.

Ranije ovog meseca, propalestinski demonstranti su nakratko blokirali puteve ispred zgrade parlamenta u Londonu.