Papa se nada da će održati obećanje da će posetiti rodnu Argentinu prvi put otkako je postao pontifik

Papa se nada da će održati obećanje da će posetiti rodnu Argentinu prvi put otkako je postao pontifik

Papa Franja rekao je u nedelju da će, ako bude mogao, posetiti svoju rodnu Argentinu u drugoj polovini 2024. godine, na putovanju koje će ga tamo videti prvi put u njegovom skoro 11-godišnjem papinstvu i dok njegovi sunarodnici Argentinci pate ekonomski.

Franja se nije vratio u svoju domovinu otkako je izabran za papu 2013.

U intervjuu sa voditeljem tok šoua na privatnom italijanskom TV kanalu, Fransis je rekao da je zabrinut za narod Argentine jer „mnogo pate“, što je očigledna referenca na razorenu ekonomiju u toj zemlji.

Iz svoje rezidencije u Vatikanu, Fransis (87) rekao je intervjueru u emisiji „Che Tempo Che Fa” da planira da poseti Polineziju u avgustu i da će putovanje u Argentinu uslediti negde posle toga ove godine.

Krajem prošle godine, Fransis je rekao da ga je pozvao novi predsednik Argentine Havijer Milei.

Franju već dugo muče pitanja zašto nije otišao kući otkako je postao papa.

Tokom predizborne kampanje novog argentinskog predsednika, Milei, samoprozvani „anarhokapitalista“, nazvao je Francisa „imbecilom“ za odbranu socijalne pravde. Papa, koji je imao dug razgovor sa Mileijem nakon što je pobedio, rekao je da mu je oprostio retoriku u kampanji.

Upitan da li bi otišao u Argentinu i da li je zabrinut za Argentince, Fransis je odgovorio: „Da, brinem se jer ljudi toliko pate. Ovo je težak trenutak za zemlju.“

„U planu je mogućnost putovanja (u Argentinu) u drugoj polovini godine“, rekao je Fransis, takođe napominjući da se u vremenskom okviru uzima u obzir da zemlja ima novu vladu.

„Želeo bih da idem“, dodao je papa, pozivajući se na „10 godina“ otkako je odsutan.

Sa godišnjom stopom inflacije u Argentini koja prelazi 200%, Milei se obavezao da će smanjiti vladine propise i platne spiskove i dozvoliti privatizaciju državnih industrija kao način za povećanje izvoza i investicija. Smanjenje je već izazvalo proteste, ali Milei je obećao da će nastaviti.