Globalna populacija ajkula opada alarmantnom brzinom uprkos propisima

Globalna populacija ajkula opada alarmantnom brzinom uprkos propisima

Globalna populacija ajkula opada uprkos naporima širom sveta da se suzbiju masovna ubijanja njihovih peraja, rekli su istraživači u novom izveštaju koji pokazuje da je potrebno učiniti više.

Između 2012. i 2019. broj ajkula ubijenih u ribolovu porastao je sa nekih 76 miliona godišnje na više od 80 miliona, objavili su u časopisu Nauka.

Najmanje 25 miliona je ugroženih vrsta.

Ajkule su lutale vodama Zemlje 400 miliona godina, ali sve veći apetit za njihovim perajima — vrednom robom na azijskim tržištima — doveo je nekoliko vrsta na ivicu izumiranja.

Danas je 70 odsto zemalja i jurisdikcija primenilo zaštitne propise za eliminisanje peraja ajkula, gde se najveći predatori bacaju nazad u okean i ostavljaju da umru kada se peraja uklone.

Ali neka od ovih pravila – koja su se prvi put pojavila 1990-ih – imala su neželjene posledice koje ajkule koštaju još više života, otkrivaju novi podaci.

Fining je neznatno opao u poslednje dve decenije, ali politika koja zahteva od ribara da iskrcaju cele ajkule nenamerno je podstakla tržište za meso ajkula.

„Mjere protiv peraja nisu bile srebrni metak kojem smo se nadali“, rekla je autorka studije Loren Šiler za AFP.

Istraživači su proveli tri godine prikupljajući podatke o propisima o ribolovu i smrtnosti ajkula.

Bili su iznenađeni kada su saznali „koliko je rasprostranjena trgovina mesom, uljem i hrskavicom ajkula i kako se ajkule pojavljuju u mnogim proizvodima a da potrošači nisu svesni“, rekao je glavni autor Boris Vorm.

Krv u vodi

Ribarstvo sada češće lovi manje ajkule, uključujući mlade, zbog opadanja trgovine perajama i regionalnog pada u obilju velikih ajkula.

Na žarištima gde je smrtnost ajkula najveća, istraživači su otkrili da se češće koriste mreže za škrge – zidovi od mreže koji vise u vodi – i koče, što je teška mreža koja se vuče po dnu okeana.

Uprkos tome što su visoko evoluirani okeanski predatori, ajkule su neverovatno ranjive, rekao je Šiler.

„Ajkule su provele preko 99% svog vremena na Zemlji u okeanu bez ljudi, tako da na mnogo načina nisu bile pripremljene za nas i uticaje pecanja.

Kao ključna vrsta, ajkule su ključne za održavanje zdravlja okeana.

„Kada izgubimo ove vrste, to može narušiti ravnotežu morskog ekosistema“, rekla je ona.

Danas, jednoj od tri vrste ajkula širom sveta preti izumiranje.

Što je pozitivnije, Vorm je naglasio da su mnoge nacije i teritorije već primenile zabrane ribolova ajkula i utočišta kako bi zaštitili jednu od najstarijih vrsta na svetu.

Čini se da implementacija utočišta za ajkule i zaštićenih područja koja se ne mogu uzimati održavaju nizak nivo smrtnosti ajkula, navodi se u studiji.

Ipak, čini se da trenutni rizici za obalne ajkule eskaliraju na globalnom nivou, zaključak je koji podržava Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

„Moramo da zauzmemo ciljaniji pristup smanjenju smrtnosti ajkula“, rekao je Šiler.