Zelenski: Ukrajinske inicijative postepeno postaju globalne inicijative

Zelenski: Ukrajinske inicijative postepeno postaju globalne inicijative

Rumunija je postala deveta zemlja sa kojom se vode pregovori o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je to rekao u svom noćnom video obraćanju.

Zelenski je rekao da svetski poredak zasnovan na pravilima mora biti obnovljen za sve na Zemlji, bez izuzetka. U obraćanju, Zelenski osuđuje vladare Rusije tvrdeći da nasiljem, terorom i lažima pokušavaju nametnuti svetski poredak bez pravila i bez bezbednosnih garancija.

Zelenski ističe da Ukrajina kolektivno smanjuje poverenje u vladare Rusije i radi na jačanju međunarodnog prava kroz inicijative koje postaju globalne. Osvrćući se na sastanke u Švajcarskoj, Malti, Saudijskoj Arabiji i Danskoj, predsednik najavljuje rad na bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, uključujući pregovore sa Rumunijom.

U obraćanju se takođe ističe unapređenje rada na međunarodnim bezbednosnim sporazumima, podršci ratnicima, proizvodnji oružja i dronova. Zelenski zahvaljuje Velikoj Britaniji na vođstvu i potpisivanju sporazuma.

Generalno, Zelenski zaključuje da su prve dve nedelje ove godine dodale snagu i mogućnosti Ukrajine, uz poruku da Ukrajina ima potencijal da prođe kroz težak put rata, okupi svet i pobedi.