Svetski lideri se okupljaju u Davosu dok javni dug doseže 88,1 hiljada milijardi dolara

Svetski lideri se okupljaju u Davosu dok javni dug doseže 88,1 hiljada milijardi dolara

Svetski lideri pripremaju se za godišnje okupljanje u Davosu, gde će raspravljati o najurgentnijim pitanjima koja trenutno potresaju svet. Sa dva velika rata, krizom u pomorstvu, sajber napadima na državne institucije i sve izraženijim znacima vanredne klimatske situacije, razgovora o ključnim temama neće nedostajati.

Međutim, usled eksplozije javnog duga tokom pandemije, pretvaranje ideja u akcije suočava se sa značajnim izazovima. Prema poslednjim podacima, javni dug država dostigao je rekordnih 88,1hiljada milijardi dolara. Ovaj iznos je ekvivalent gotovo godišnjoj svetskoj ekonomskoj proizvodnji. Pandemija je dovela do značajnog povećanja javnog duga, a očekuje se da će nove obaveze u toku ove godine dodatno oboriti rekorde u nekoliko velikih ekonomija.

Ovaj ogroman javni dug postavlja ozbiljna ograničenja za sposobnost vlada da efikasno odgovore na potencijalne šokove, kao što su finansijski krahovi, pandemije ili ratovi. Finansijska sredstva su ograničena, a pritisak da se stabilizuje ekonomija i podrži socijalne programe postavlja liderima teške izazove. Takođe, postavlja se pitanje održivosti dugoročnog ekonosmkog oporavka i izgradnje otpornosti na buduće krize.

S obzirom na ova ograničenja, lideri koji se okupljaju u Davosu suočavaju se sa zadatkom da pronađu održiva rešenja koja će omogućiti globalnu saradnju u rešavanju gorućih problema, uzimajući u obzir i ekonomske izazove koje nameće rekordan javni dug.