Berbok: Berlin, Pariz će ostati na strani Ukrajine

Berbok: Berlin, Pariz će ostati na strani Ukrajine

Nemačka i Francuska će nastaviti da stoje uz Ukrajinu, posebno kada Rusija počini svoje bezakonje prema Ukrajincima, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim francuskim kolegom Stefanom Sejourneom u Berlinu u nedelju, 14. januara.

„Putin ne odustaje od svog rata protiv naroda u Ukrajini i ne želi da ga napusti. Utoliko je važnije da nastavimo da stojimo rame uz rame sa Ukrajinom ove godine i onoliko koliko je potrebno, dok se Rusija ne povuče“, rekla je Berbock.

Ona je dodala da su Nemačka i Francuska od samog početka bile jedinstvene u podršci Ukrajini „kao par“.

Berbok je rekla da je poseta Sedžurna Kijevu tokom ruskog raketnog terora bila „važan znak solidarnosti“. Ukrajinci poslednjih nedelja doživljavaju najsnažnije vazdušne napade u poslednje dve godine, kada Rusija izvodi neviđene udare po civilnim objektima, rekla je ona.

Ona je navela i da kada je Evropa ujedinjena i govori jednim glasom, taj glas se jasno čuje širom sveta. Ovo je veoma važno u ovakvim turbulentnim vremenima kao sada. Nemački ministar je posebno istakao ulogu Vajmarskog trougla (Nemačka-Francuska-Poljska).

Sejourne se složio da dve najveće evropske zemlje treba da „pomažu Ukrajini onoliko dugo koliko je potrebno“.

On se takođe složio da obe zemlje treba da govore jednim glasom, posebno u pogledu bliskoistočnog sukoba.

Sejourne je u subotu, 13. januara, posetio Ukrajinu.