Hitna federalna pomoć odobrena za Konektikat nakon velikih poplava

Hitna federalna pomoć odobrena za Konektikat nakon velikih poplava

Konektikat prima hitnu saveznu pomoć nakon velikih poplava ovog meseca koje su izazvale proboj brane i zatvaranje puteva.

Predsednik Džo Bajden je u subotu odobrio proglašenje vanrednog stanja za državu koja ovlašćuje Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, Federalnu agenciju za upravljanje vanrednim situacijama i druge agencije da pruže pomoć državnim i lokalnim vlastima u odgovoru na tekuće vremenske prilike koje su počele 10. januara.

Ovlašćenje omogućava FEMA-i da „identifikuje, mobiliše i obezbedi po svom nahođenju opremu i resurse neophodne za ublažavanje uticaja vanredne situacije“, uključujući direktno federalno finansiranje.

U Bajdenovom saopštenju se navode udari u okrugu Nju London, primorskom regionu gde je oluja sa kišama i snažnim vetrovima izazvala probijanje brane na reci Jantik u Noriču.

Kršenje je izazvalo hitno isključenje struje i naredbe za evakuaciju u toj oblasti, koje su ukinute nekoliko sati kasnije nakon što je procenjeno da brana nije u opasnosti od kvara.

Brana Pameacha Pond u Midltaunu, centralnom delu države, takođe je doživela delimičan proboj kao rezultat poplave od oluje, iako su državni zvaničnici tada rekli da nijedna preduzeća ili kuće nisu pogođeni.

Stalna kiša u okrugu Nju London takođe je dovela do velikih poplava i privremenog zatvaranja puteva u Mistiku i Grotonu u subotu.