Šmihal: Oko 30 zemalja spremno da uspostavi bezbednosno partnerstvo sa Ukrajinom

Šmihal: Oko 30 zemalja spremno da uspostavi bezbednosno partnerstvo sa Ukrajinom

Ukrajina vodi razgovore sa partnerima o potpisivanju sporazuma o bezbednosnim garancijama, a oko 30 zemalja, uključujući i zemlje članice G7, spremno je da uspostavi takvo partnerstvo, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal tokom nacionalnog teletona, komentarišući Sporazum o bezbednosnoj saradnji između Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva.

„Razgovaramo sa partnerima o potpisivanju sličnih sporazuma. […] To je 30 zemalja koje su se pridružile deklaraciji lidera G7 koja je objavljena tokom samita NATO-a u Vilnjusu. Naravno, u ovoj grupi partnera imamo zemlje članice G7 koje će se pridružiti i potpisati slične dokumente“, rekao je Šmihal.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će u bliskoj budućnosti biti potpisano još takvih sporazuma.

„Naše prijateljske zemlje spremne su da uspostave takvo partnerstvo sa Ukrajinom već danas uprkos agresiji Rusije u punom obimu. Sporazum sa Ujedinjenim Kraljevstvom postao je prvi korak, a u bliskoj budućnosti očekujemo takve istorijske trenutke – potpisivanje sporazuma“, rekao je Šmihal.

Podsećamo da je premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak stigao u Kijev 12. januara 2024. Nakon pregovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo potpisale su 10-godišnji Sporazum o bezbednosnoj saradnji.