Džon Keri, američki izaslanik za klimu, napušta Bajdenovu administraciju

Džon Keri, američki izaslanik za klimu, napušta Bajdenovu administraciju

Džon Keri, specijalni izaslanik SAD za klimu, povlači se iz Bajdenove administracije u narednim nedeljama, prema dvojici ljudi upoznatih sa njegovim planovima.

Keri, dugogodišnji senator i državni sekretar, pozvan je ubrzo nakon izbora Džoa Bajdena u novembru 2020. da preuzme novu ulogu stvorenu posebno za borbu protiv klimatskih promena u ime administracije na globalnoj sceni.

Akios je prvi objavio Kerijeve planove za odlazak u subotu.

Keri je bio jedan od vodećih sastavljača Pariskih klimatskih sporazuma 2015. i tu ulogu je došao sa značajnim iskustvom u inostranstvu, kao državni sekretar tokom Obamine administracije i skoro tri decenije kao član Komiteta za spoljne poslove Senata. Bajdenova odluka da privuče Kerija za tu funkciju smatrana je jednim od načina na koji je budući predsednik ispunio svoje predizborno obećanje da će se boriti protiv klimatskih promena na snažniji i vidljiviji način nego u prethodnim administracijama.

„Klimatska kriza je univerzalna pretnja čovečanstvu i svi imamo odgovornost da se pozabavimo njom što je brže moguće“, rekao je Keri u poseti Pekingu prošlog leta, kada se sastao sa potpredsednikom Hanom Džengom o klimatskim pitanjima.

Keri je predstavljao Masačusets 28 godina u Senatu, a takođe je bio i demokratski predsednički kandidat 2004.