Netanjahu tvrdi da će Izrael trajati u ratu protiv Hamasa do pobede, ignorisaće naređenja Svetskog suda

Netanjahu tvrdi da će Izrael trajati u ratu protiv Hamasa do pobede, ignorisaće naređenja Svetskog suda

U subotu je izraelski premijer Netanjahu održao govor u kojem je najavio da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa dok ne postigne potpunu pobedu, odbacujući pritisak koji dolazi od Međunarodnog suda pravde u Hagu. Izjava premijera dolazi dok sukobi u Gazi ulaze u 100. dan, a svetski lideri pozivaju na okončanje sukoba koji su do sada odneli na hiljade života i uzrokovali humanitarnu krizu.

Netanjahu je odbacio optužbe koje je Južna Afrika podnela Međunarodnom sudu pravdeu, tvrdeći da Izrael sprovodi genocid nad Palestincima. Južna Afrika traži od suda da naredi Izraelu prekid vazdušnih i kopnenih operacija u Gazi. U svom govoru, Netanjahu je istakao odlučnost Izraela da ignoriše eventualna naređenja suda, čime produbljuje izolaciju zemlje na međunarodnom nivou.

Međunarodni sud pravde održao je dvodnevna saslušanja o tužbi Južne Afrike, a očekuje se da će postupak pred sudom trajati godinama. U međuvremenu, Netanjahu je najavio da će Izrael nastaviti svoju ofanzivu, a rat protiv Hamasa će se produžiti do potpune pobede, bez obzira na međunarodni pritisak.

Osim toga, premijer je izneo odluku da neće dozvoliti povratak raseljenih Palestinaca u severnu Gazu. Ova odluka izaziva dodatnu zabrinutost u međunarodnoj zajednici, a Amerika i drugi saveznici pokušavaju uticati na Izrael da preispita svoj pristup.

Svet prati razvoj situacije u Gazi sa sve većim uznemirenjem, dok broj civilnih žrtava i patnje u toj oblasti nastavlja rasti. Netanjahu, međutim, tvrdi da će Izrael nastaviti sa svojim vojnim operacijama sve dok ne postigne svoje ciljeve u Gazi, ignorišući pozive za prekid vatre i diplomatsko rešenje sukoba.