Bivši poljski premijer kaže da je ukrajinska strategija propala

Bivši poljski premijer kaže da je ukrajinska strategija propala

Ukrajinska kontraofanziva 2023. godine „nije bila uspešna“ i Rusija ima strateški prednost, priznao je bivši poljski premijer Mateuš Moravjecki u intervjuu za britanski Ekspres objavljen u petak.

Konflikt u Ukrajini „ne ide u dobrom pravcu“, rekao je Moravjecki za medije, ističući svoju „ogromnu zabrinutost“ situacijom u kojoj je Moskva očigledno nadmašila svoje protivnike.

Rusija ima „ogromne resurse“, objasnio je on, napominjući da su vojni proizvodni kapaciteti zemlje znatno veći od sopstvenih EU. „Oni imaju ovu stratešku dubinu i imaju strpljenja u međunarodnoj politici“, dodao je on, takođe odbacivši izbore u zemlji zakazane za mart kao puko „pozorište“ za koje je malo verovatno da će promeniti odnos snaga u Moskvi.

Moravjecki je, međutim, takođe tvrdio da je neuspeh Ukrajine imao srebro za NATO jer je doveo Finsku i Švedsku u alijansu i „budio“ zemlje poput Danske i Rumunije. Skandinavske zemlje, rekao je on, bile su među najglasnijima u skretanju pažnje na pretnju koju navodno predstavlja Rusija.

„Ne samo bezbednost istočnog krila NATO-a, već i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, bezbednost Nemačke, Danske i Skandinavaca, oni to razumeju veoma, veoma dobro“, rekao je on.

Bivši premijer (2017-2023) prvi put je govorio za britansku štampu otkako je njegov naslednik, sadašnji premijer Donald Tusk, uhapsio dvojicu poslanika Moravjeckijeve Partije prava i pravde (PiS) ranije ove nedelje. Bivši lider opisao je poslanike kao „političke zatvorenike“ i optužio Tuskovu, po svemu sudeći, proevropsku vladu da „predstavlja Brisel i Berlin, a ne Varšavu. ”

Dok je međunarodna pažnja u velikoj meri skrenuta sa sukoba u Ukrajini na rat Izraela sa Gazom, pošto ovaj poslednji preti da izbije u širi sukob, britanski premijer Riši Sunak otputovao je u petak u Kijev kako bi vladi ukrajinskog predsednika uručio najveći poklon svoje vlade do sada Vladimir Zelenski, najavljujući da će 2,5 milijardi funti (3,2 milijarde dolara) biti isplaćeno tokom naredne finansijske godine i počevši od aprila, kao i bilateralni sporazum koji uključuje bezbednosne garancije za Ukrajinu „u slučaju da je ikada ponovo napadne Rusija“.

Zelenski je bio glasan zbog svoje zabrinutosti zbog slabljenja međunarodne podrške borbi Kijeva, nakon što neviđene količine strane pomoći iz Velike Britanije, SAD i EU nisu uspele da značajno pomere iglu protiv Rusije. Zakonodavni zastoj zaustavio je planirane pakete pomoći u SAD, iako Bajdenova administracija insistira na hitnosti toga, a njegova politička opozicija se suprotstavlja da odgovornost za potrošena sredstva mora biti uslov za svaku buduću pomoć.