Lider Maldiva kaže da mala veličina njegove zemlje nije dozvola za maltretiranje

Lider Maldiva kaže da mala veličina njegove zemlje nije dozvola za maltretiranje

Predsednik Maldiva rekao je u subotu da mala veličina njegove zemlje nikome ne daje dozvolu da je maltretira, u znak prkosa Indiji, džinovskom susedu ove arhipelaške države.

Predsjednik Mohamed Muizzu, obraćajući se medijima po povratku iz indijskog regionalnog rivala Kine, rekao je da Maldivi nisu u dvorištu nijedne zemlje i da Indijski okean ne pripada nijednoj zemlji – što se odnosi na nedavnu svađu između Maldiva i Indije .

„Možda smo mali, ali to vam ne daje dozvolu da nas maltretirate“, zaključio je Muizzu na engleskom, dajući svoju izjavu na maternjem jeziku divehi.

Najnoviji spor je počeo tako što je indijski premijer Narendra Modi objavio fotografije na Ks, nekadašnjem Tviteru, na kojima se vidi kako šeta i roni u indijskom arhipelagu Lakšadvip, za koji njegova vlada veruje da ima neiskorišćen potencijal za turizam.

Međutim, na Maldivima, neki su to videli kao pokušaj da se odvuku posetioci sa svojih peščanih belih plaža i vrhunskih ostrvskih odmarališta popularnih među slavnim ličnostima.

„Mi smo slobodna i nezavisna nacija. Dakle, ovaj teritorijalni integritet je nešto što Kina čvrsto poštuje“, rekao je Muizzu, signalizirajući napore vlade Maldiva da se odvoji od uticaja Indije.

Muizzu je izabran za predsednika prošlog novembra na platformi „India Out“ obećavajući da će ukloniti neko indijsko vojno osoblje stacionirano na Maldivima. Optužio je svog prethodnika za kompromitovanje nacionalnog suvereniteta.

Tri zamjenika ministara u vladi postavila su pogrdne primjedbe na račun Modija na Ks i suspendovana od strane Muizzuove vlade, koja je rekla da te primjedbe ne odražavaju vladinu politiku.

Međutim, mnogi Indijci su na društvenim mrežama pozvali na bojkot ove ostrvske države.

Incident je istakao krhku prirodu odnosa između Indije i Maldiva i njihovu podložnost krahu u trenutku kada se i Peking i Nju Delhi bore za uticaj u toj ostrvskoj državi.

Slom u odnosima mogao bi više uticati na Maldive jer mnogi njihovi građani putuju u Indiju radi zdravstvene zaštite i obrazovanja, dok se većina osnovnih namirnica i lekova uvozi iz te zemlje.

Indija je prošle godine poslala najviše turista na Maldive, 11 odsto.

Međutim, Muizzu je rekao da je Kina poslala najveći broj turista na Maldive pre pandemije COVID-19 i da će biti preduzeti koraci da se taj broj udvostruči.

On je takođe najavio planove koji će, ako budu sprovedeni, omogućiti Maldivima da se otrgnu od zavisnosti od Indije.

Muizzu je rekao da će univerzalna zdravstvena zaštita za Maldivce koju sponzoriše vlada u bolnicama u Indiji i Šri Lanki biti proširena na Tajland i Ujedinjene Arapske Emirate.

Većina Maldivaca sada ide u bolnice u Indiji na lečenje.

„Kada se ovo u potpunosti uspostavi, Maldivcima će se mnogo bolje služiti iz zemalja sa mnogo boljim kvalitetom od zemalja u koje sada idemo“, rekao je Muizzu.

On je takođe rekao da su Maldivi postigli sporazum sa Turskom o uvozu pirinča, šećera i pšeničnog brašna. Lekovi će se uvoziti direktno od proizvođača iz Evrope i Sjedinjenih Država, rekao je on.

„Sigurno ćemo uspostaviti našu nezavisnost, naš suverenitet i uspostaviti Maldive od Maldiva“, rekao je on.