Visoki pakistanski političar se sastaje sa povučenim vrhovnim vođom talibana u Avganistanu

Visoki pakistanski političar se sastaje sa povučenim vrhovnim vođom talibana u Avganistanu

Visoki pakistanski političar sastao se sa vrhovnim vođom talibana u Avganistanu, saopštila je u subotu kancelarija političara. To je drugi javno poznat sastanak stranog zvaničnika i povučenog Hibatulaha Akhundzade, koji se retko pojavljuje u javnosti i retko napušta južnu avganistansku provinciju Kandahar.

To je takođe prvi poznati sastanak između Akhundzade i pakistanske delegacije.

Fazlur Rehman je prvi visoki pakistanski političar koji je posetio Avganistan otkako su talibani preuzeli vlast 2021. Njegova stranka Džamijat Ulema Islam je poznata po tome što ih podržava.

Talibani nisu potvrdili sastanak sa Akhundzadom. Rehmanova stranka nije rekla da li je u Kandaharu ili glavnom gradu Kabulu.

Rehman je otišao u Avganistan u nastojanju da smanji tenzije između dve zemlje. Pakistan je prošlog novembra počeo da proteruje strance koji žive u zemlji bez dokumenata, uglavnom Avganistance, na bijes talibana. Dve strane su takođe razmenile krivicu za povećanje napada militanata u Pakistanu.

Rehmanova kancelarija objavila je tekst intervjua koji je dao Radio televiziji Avganistana pod kontrolom talibana.

„Sastanak sa Hibatullahom Akhundzadom bio je veoma pozitivan“, rekao je on, navodi se u tekstu. „Dobio sam veliku podršku od Mule Hibatulaha, na čemu sam zahvalan. Moramo sada da idemo napred tako što ćemo stati na kraj starim ogorčenjima.”

Potvrda o sastanku nije se pojavila u TV intervjuu, koji je emitovan u subotu uveče.

Rehman je rekao da nije otišao u Avganistan u ime pakistanske vlade, koja je znala za njegovu posetu, ali je rekao da ima njeno odobrenje.

Portparol pakistanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je prošle nedelje da Rehman boravi u privatnoj poseti Avganistanu na poziv vlasti.