Bajden o političkim promenama u Poljskoj: Ovo je veoma dobro

Bajden o političkim promenama u Poljskoj: Ovo je veoma dobro

Predsednik SAD Džo Bajden je pozitivno ocenio promene u političkom životu Poljske dolaskom na vlast vlade Donalda Tuska.

Dopisnik je ukazao da je Bajden na pitanje da prokomentariše političke promene u Poljskoj i dolazak na vlast vlade naklonjenije Evropskoj uniji odgovorio: „Mislim da je to veoma dobro.

Ranije je ministar pravde Poljske Adam Bodnar napravio redak korak i najavio ukidanje ovlašćenja zamenika generalnog tužioca Darijuša Barskog, koji se smatra lojalnim Bodnarovom prethodniku, šefu desničarske partije „Solidarna Poljska” Zbignjevu Zjobru. .

Između ostalog, Zibro je pre ostavke prošle godine naložio prenos većine svojih tužilačkih ovlašćenja na nacionalnog tužioca, odnosno zamenika. Dakle, verovatno je očekivao da će zadržati uticaj na donošenje odluka.

Situacija u poljskom tužilaštvu je još jedan korak Tuskove vlade da oduzme institucije bivše vlade „Prava i pravde”. Prošlog meseca, na primer, smenio je pro-PiS rukovodstvo državnih medija.

Poljski premijer je pre toga rekao da će njegova vlada otkriti informacije o finansijskim zloupotrebama u mnogim državnim institucijama, u koje je umešana bivša vladajuća partija Pravo i pravda.