Smernice za lečenje bolesti jetre uzrokovanih alkoholom

Smernice za lečenje bolesti jetre uzrokovanih alkoholom

U kliničkim smernicama koje je izdao Američki koledž za gastroenterologiju i objavljene u januarskom izdanju American Journal of Gastroenterologi, predstavljene su preporuke za lečenje bolesti jetre izazvane alkoholom (ALD).

Napominjući da je povećana upotreba alkohola tokom protekle decenije rezultirala brzim rastom tereta zdravstvene zaštite vezanog za ALD, Loretta L. Jophlin, MD, Ph.D., sa Univerziteta Louisville Health u Kentakiju, i kolege su razvile kliničke smernice za ALD.

Autori primećuju da je hepatitis povezan sa alkoholom (AH) jedinstven fenotip uznapredovale bolesti, koji se manifestuje brzim početkom ili pogoršanjem žutice i akutnog hroničnog zatajenja jetre, što predstavlja jednomesečni rizik od smrtnosti od 20 do 50 procenata u teški oblici. Najtačniji rezultat za stratifikaciju težine AH je model za krajnji stadijum bolesti.

Za pacijente sa teškom AH, jedini dostupni terapeutski lek sa dokazanom efikasnošću su kortikosteroidi, koji obezbeđuju korist za preživljavanje u toku jednog meseca kod 50 do 60 procenata pacijenata. Za pacijente sa ALD sa istovremenim poremećajem upotrebe alkohola (AUD), apstinencija od upotrebe alkohola je izazovna.

Pacijenti sa ALD se retko leče zbog AUD; potrebne su strategije za prevazilaženje barijera u lečenju i treba promovisati multidisciplinarni integrisani model nege sa hepatologom, lekarima za lečenje zavisnosti i socijalnim radnicima. Kod odabranih pacijenata sa AH koji ne reaguju na medicinsku terapiju i imaju nizak rizik od relapsa posle transplantacione upotrebe alkohola, treba razmotriti transplantaciju jetre.

„Politika koja ima za cilj smanjenje upotrebe alkohola, multidisciplinarna briga o dvostrukim dijagnozama AUD i ALD, i usavršavanje algoritama za transplantaciju jetre za pacijente sa teškom AH su oblasti na koje istraživanje treba da bude fokusirano“, pišu autori.