Razlike u cerebrospinalnoj tečnosti kod pacijenata sa Alchajmerom ukazuju na mogućnost varijanti

Razlike u cerebrospinalnoj tečnosti kod pacijenata sa Alchajmerom ukazuju na mogućnost varijanti

Veliki tim neuronaučnika i specijalista za neurodegenerativne bolesti povezanih sa više entiteta širom Holandije, radeći sa kolegama iz SAD, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, pronašao je pet kategorija tečnosti koja okružuje mozak kod pacijenata sa Alchajmerom. Njihova studija objavljena je u časopisu Nature Aging.

Prethodno istraživanje je pokazalo da ljudi koji razviju Alchajmerovu bolest imaju razlike u nivoima proteina u cerebrospinalnoj tečnosti u poređenju sa ljudima bez te bolesti – razlike povezane sa određenim molekularnim procesima u mozgu. U ovom novom naporu, istraživački tim je otkrio razlike u nivoima proteina među pacijentima koji su imali bolest.

Rad je uključivao proučavanje 1.058 proteina u cerebrospinalnoj tečnosti od 419 pacijenata i 187 kontrolnih dobrovoljaca za koje se zna da su različiti za pacijente sa Alchajmerovom bolešću kada su primetili da se neki obrasci razvijaju. Otkrili su da se obrasci mogu podeliti u pet različitih podtipova, što sugeriše da može postojati pet različitih tipova Alchajmerove bolesti. Nazvali su podtipove od 1 do 5.

Tačnije, istraživači su otkrili da su pacijenti sa podtipom 1 imali izmenjene nivoe proteina koji su povezani sa hiperplastičnošću pored povećanog nivoa proizvodnje amiloida. Oni sa podtipom 2 imali su proteine povezane sa urođenom imunološkom aktivacijom povezanom sa prekomernim orezivanje sinapsi i proteina mikroglije. Pacijenti podtip 3 su pokazali znake disregulacije RNK, dok su pacijenti podtip 4 pokazali znake disfunkcije horoidnog pleksusa (gde se stvara cerebrospinalna tečnost). A pacijenti podtip 5 imali su oštećenja krvno-moždane barijere zajedno sa smanjenim nivoom proizvodnje amiloida.

Istraživački tim je primetio da svaki od podtipova takođe ima jedinstveni povezani genetski profil. Oni takođe sugerišu da ako Alchajmerova bolest ima pet glavnih tipova, to bi moglo da objasni zašto je pronalaženje terapija za lečenje naišlo na tako mali uspeh, ističući da bi za svaki podtip mogla biti potrebna drugačija terapija. Oni dalje sugerišu da bi lečenje budućih pacijenata sa Alchajmerom moglo početi tako što će se prvo testirati njihova cerebrospinalna tečnost i identifikovati njihov podtip.