Izborno sučeljavanje na Tajvanu: Odlučujući trenutak u odnosima sa Kinom

Izborno sučeljavanje na Tajvanu: Odlučujući trenutak u odnosima sa Kinom

Tajvanci su u subotu izašli na izbore kako bi izabrali novog predsednika, a rezultati bi mogli značajno uticati na putanju odnosa s Kinom u naredne četiri godine. Glavni fokus je na miru i stabilnosti u širokom pojasu vode između Kine i Tajvana.

Potpredsednik Lai Ching-te, predstavnik vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP), teži nasleđivanju odlazećeg predsednika Cai Ing-ven-a i obezbeđivanju trećeg mandata stranci koja se zalaže za nezavisnost. Hou Ju-ih, kandidat Partije Kuomintang (KMT), poznate i kao Nacionalistička partija, favorizovane od strane Pekinga, takođe se takmiči za predsedničku funkciju.

Glasanje je počelo u subotu u 8 sati ujutro i trebalo bi se završiti osam sati kasnije. Mlađi birači, usredsređeni na svoju ekonomsku budućnost, smatraju da su domaća pitanja, posebno ekonomija, ključna za ovaj izborni ciklus.

Lai Ching-te je, govoreći u svom rodnom gradu Tajnanu, podsetio na svoje odricanje od karijere hirurga kako bi se posvetio zaštiti demokratije na Tajvanu. Hou Ju-ih, bivši šef tajvanske policije, izražava zabrinutost zbog Lajevog pristupa odnosima s Kinom, navodeći mogućnost neizvesnosti i čak rata.

Kineske vojne pretnje mogle bi uticati na glasače koji se protive nezavisnosti, ali SAD su obećale podršku bilo kojoj vladi koja se pojavi. Bajdenova administracija planira poslati nezvaničnu delegaciju na ostrvo nakon izbora, što može ojačati odnose između SAD i Tajvana, ali takođe izazvati tenzije između Vašingtona i Pekinga.

Iako domaća pitanja igraju ključnu ulogu u izborima, dugoročni izazovi poput pristupačnosti stanovanja, jaza između bogatih i siromašnih, nezaposlenosti i ekonomske zavisnosti od visokotehnološke proizvodnje čine dodatni kontekst ovog izbornog procesa.