Blinken se sastaje sa kineskim i japanskim diplomatama

Blinken se sastaje sa kineskim i japanskim diplomatama

Državni sekretar Entoni Blinken sastao se u petak sa visokim kineskim diplomatom, dok Bajdenova administracija nastoji da ublaži tenzije oko Tajvana dok se na ostrvu održavaju predsednički izbori.

Blinken je seo sa Liu Jianchaoom, ministrom za međunarodnu saradnju Komunističke partije Kine. Nekoliko sati kasnije, sastao se sa Joko Kamikavom, ministrom spoljnih poslova Japana, jednog od najjačih saveznika Sjedinjenih Država u Aziji.

Bajdenova administracija nastoji da zadrži tenzije u Tajvanskom moreuzu ako vladajuća Demokratska progresivna partija, za koju se zna da naginje nezavisnosti, pobedi na izborima u subotu. Peking, koji Tajvan smatra delom kineske teritorije, sugerisao je biračima da bi mogli da biraju između mira i rata.

SAD ne podržavaju nijednog kandidata na predsedničkim izborima u Tajvanu i planiraju da pošalju nezvaničnu delegaciju na ostrvo ubrzo nakon izbora.

Pored Tajvana, Blinken i Kamikava su razgovarali o ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku i pripremi za državnu posetu japanskog premijera SAD, verovatno početkom marta, prema novinskom sajtu Japan Todai.

„Kako svet dostiže prekretnicu, uloga saveza Japana i SAD u rešavanju različitih pitanja nikada nije bila veća“, rekao je Kamikava, a prenosi Japan Todai.

Blinken je rekao Kamikavi da je savez „zaista kamen temeljac mira, bezbednosti i prosperiteta u Indo-Pacifiku“, navodi se u transkriptu Stejt departmenta.

Liuov sastanak sa Blinkenom bio je deo putovanja u SAD koje je odvelo kineskog veterana u Njujork ranije ove nedelje kada je rekao da je Peking ozbiljan u vezi sa izjavama SAD da ne podržavaju nezavisnost Tajvana. „I nadamo se da će američka strana ispoštovati ovu obavezu“, rekao je Liu Savetu za spoljne odnose.

„Za Kinu, pitanje Tajvana je u samoj srži ključnih interesa. To je crvena linija koja se ne sme preći“, rekao je Liu, koji će verovatno postati sledeći ministar spoljnih poslova Kine kada se kineski kongres sastane u martu.

Peking je kritikovao Vašington zbog snabdevanja ostrva oružjem za koje kaže da bi moglo da ohrabri one koji traže nezavisnost Tajvana. SAD imaju bezbednosni pakt sa Tajvanom da zaštite ostrvo od bilo kakvog oružanog napada sa kopna, a svaki vojni sukob u Tajvanskom moreuzu mogao bi da privuče SAD.

Liu je, govoreći pred Savetom za spoljne poslove, rekao da Peking ne želi rat.

„Kina ostaje čvrsta u vođenju nezavisne spoljne politike mira i posvećena je mirnom razvoju“, rekao je Liu. „Predsednik Si Đinping ponovio je tokom svoje nedavne posete Sjedinjenim Državama da Kina neće voditi hladni ili vrući rat ni sa kim.“

Liu je uverio svoju publiku da Kina ne nastoji da promeni svetski poredak.

„Kina ne nastoji da promeni sadašnji međunarodni poredak, a još manje da ponovo izmisli točak stvaranjem novog međunarodnog poretka“, rekao je Liu. „Mi smo jedan od graditelja trenutnog svetskog poretka i imali smo koristi od toga.

Cilj Pekinga, rekao je Liu, je da „omogući bolji život kineskom narodu“.

„Dakle, mi zapravo nemamo nikakav skriveni plan. Prestizanje Sjedinjenih Država nije naš cilj“, rekao je on.

Liu je signalizirao da bi Peking mogao da se odmakne od svoje diplomatije „vukova-ratnika” za koju kritičari kažu da je otuđila Kinu od Zapada.

„Mislim da bi osnovni cilj kineskih diplomata bio da doprinesu svojim naporima da osiguraju da odnosi Kine sa drugim zemljama budu topli i kooperativni“, rekao je Liu. „I pod tim mislimo da pokušavamo da stvorimo povoljno međunarodno okruženje za modernizaciju Kine.