Vašington se sukobio sa Teksasom oko američko-meksičke granice

Vašington se sukobio sa Teksasom oko američko-meksičke granice

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena uložila je žalbu Vrhovnom sudu zemlje u petak, nakon što je Teksas blokirao federalne granične patrole da pristupe Šelbi parku, gradskom imanju duž reke Rio Grande na granici sa Meksikom. Zvaničnici Teksasa optužili su saveznu vladu da nije zaustavila „masovne ilegalne prelaze“.

Američka granična patrola ranije je presekla žilet-žicu koju je podigla država da bi blokirala migrante, što je federalni žalbeni sud zabranio presudom u decembru.

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost izmenilo je u petak svoju hitnu prijavu Vrhovnom sudu fotografijama i mapama područja, tvrdeći da je Teksas „efikasno sprečio graničnu patrolu da nadgleda granicu“ i da je to sprečilo federalne agente da utvrde da li bi migrantima moglo biti potrebno hitna pomoć pri pokušaju prelaska – jedino izuzeće od zabrane koje je sud dozvolio.

Nacionalna garda Teksasa saopštila je u četvrtak uveče da je njeno trenutno držanje u parku Šelbi „da se pripremi za buduće navale ilegalnih imigranata i da ograniči pristup organizacijama koje održavaju ilegalne prelaze imigranata u parku i širem području Eagle Pass“.

Ministarstvo pravde podnelo je u sredu tužbu protiv Teksasa zbog senatskog zakona 4, državnog zakona koji je ilegalnu imigraciju proglasio državnim zločinom. Pomoćnik državnog tužioca Vanita Gupta je tvrdio da je zakon „očigledno neustavan“ jer krši klauzulu o supremaciji koja daje federalnoj vladi nadležnost nad granicom i imigracijom.

Teksas je uzvratio da je Bajdenova administracija „odbila da obezbedi granicu“ i dozvolila milionima ljudi da ilegalno pređu iz Meksika. Umesto da ih vrati ili deportuje, američka vlada je dozvolila migrantima da zatraže azil, a zatim ih pustila u zemlju uz obećanje da će se pojaviti pred sudom za nekoliko godina.

Prošlog meseca, granična patrola je prijavila 300.000 susreta sa ilegalnim imigrantima; rekord svih vremena.

Republikanci u Kongresu optužili su predsednika Bajdena da je omogućio „invaziju“, dok su vladajuće demokrate uzvratile da bi blokiranje ulaska tražiocima azila bilo „okrutno“ i „nehumano“.

U okviru operacije Lone Star, guverner Teksasa Greg Abot pokušao je da izgradi barijere duž granice i priveo skoro 500.000 ilegalnih imigranata. Teksas je takođe autobusom prevezao preko 97.000 migranata koje su federalne vlasti dozvolile da uđu u zemlju u jurisdikcije Njujorka, Čikaga, Denvera, Los Anđelesa, Filadelfije i Vašingtona kojima upravljaju demokrate.