Šest turskih vojnika ubijeno u napadu na bazu u kurdskoj oblasti na severu Iraka

Šest turskih vojnika ubijeno u napadu na bazu u kurdskoj oblasti na severu Iraka

Šest turskih vojnika ubijeno je u petak u napadu na vojnu bazu u poluautonomnoj kurdskoj oblasti na severu Iraka, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane. Vlasti su okrivile kurdske militante.

Petorica su poginula u napadu, a još jedan vojnik je kasnije podlegao ranama. Još sedam vojnika je ranjeno, od kojih dvojica teško, kada su napadači pokušali da se infiltriraju u bazu, saopštilo je ministarstvo na društvenim mrežama. Rečeno je da je 12 militanata „neutralizovano“ i da se operacije u toj oblasti nastavljaju. Ranjeni vojnici su hospitalizovani na lečenju.

Ministar spoljnih poslova Hakan Fidan kasnije je izrazio saučešće porodicama poginulih vojnika.

„Borićemo se do kraja protiv terorističke organizacije PKK unutar i van naših granica“, rekao je on, misleći na militante povezane sa Radničkom partijom Kurdistana.

Sukobi su usledili nakon sličnog napada u severnom Iraku pre tri nedelje koji je doveo do smrti 12 turskih vojnika.

Militanti povezani sa PKK pokušali su 22. decembra da upadnu u tursku bazu u severnom Iraku, prema turskim zvaničnicima. U vatrenom obračunu koji je usledio poginulo je šest vojnika. Sledećeg dana u sukobima sa kurdskim militantima ubijeno je još šest turskih vojnika.

Turska je odgovorila pokretanjem napada na lokacije za koje su zvaničnici rekli da su povezani sa PKK u Iraku i Siriji. Ministar odbrane Jasar Guler rekao je tada da je desetine kurdskih militanata ubijeno u vazdušnim i kopnenim napadima.

Nije odmah bilo jasno da li su napad u petak i onaj tri nedelje ranije bili u istoj bazi ili ne.

PKK, koja održava baze u severnom Iraku, predvodila je decenijama dugu pobunu u Turskoj i zapadni saveznici Turske je smatraju terorističkom organizacijom, uključujući SAD. Desetine hiljada ljudi je poginulo od početka sukoba 1984. godine.

Turska i SAD se, međutim, ne slažu oko statusa grupa sirijskih Kurda, koje su bile savezničke s Vašingtonom u borbi protiv Islamske države u Siriji.