Godišnje se baci 1,5 milijardi guma. Postoji bolji način da ih reciklirate

Godišnje se baci 1,5 milijardi guma. Postoji bolji način da ih reciklirate

Nedavna studija otkriva alarmantne razmere uništavanja tropske šume zbog proizvodnje prirodnog kaučuka, postavljajući hitnu potrebu za promenama u industriji guma. Proizvodnja prirodnog kaučuka već više od 4 miliona hektara šuma u jugoistočnoj Aziji od 1993. godine, što je 2 do 3 puta više od prethodnih procena. Ovo otkriće ukazuje na neophodnost razmatranja održivijih alternativa u proizvodnji guma.

Istraživači sa Univerziteta Rur u Bohumu, Nemačka, predstavljaju revolucionarni proces recikliranja gume koji bi mogao značajno uticati na održivost ove industrije. Tradicionalni izazovi u recikliranju gume, poznate po svojoj složenosti, dobijaju novu perspektivu zahvaljujući tehnološkom proboju koji omogućava visok procenat reciklirane gume.

Prirodna guma, koja je neophodna za proizvodnju guma zbog svoje jačine, otpornosti na habanje i fleksibilnosti u poređenju sa sintetičkom gumom, često dovodi do značajnog zagađenja i gubitka šuma. Ovaj novi proces recikliranja obećava smanjenje ove zavisnosti, čime se otvara put ka održivijoj budućnosti.

Dok mnogi materijali lako prolaze proces recikliranja, guma je poseban izazov zbog hemijskog tretiranja tokom procesa očvršćavanja ili vulkanizacije. Ovaj proces proizvodi materijal koji je teško reciklirati, što je do sada predstavljalo ključni problem u održivosti recikliranja guma. Međutim, istraživači sa Univerziteta Rur su razvili inovativan pristup koji zagrejanu gumu sagoreva umesto da se otopi, oslobađajući značajnu količinu energije.

Postojeći problemi sa recikliranjem gume uključuju sagorevanje gume za energiju, što obnavlja samo 37% ugrađene energije i stvara toksična isparenja. Ovaj novi proces obećava veću efikasnost u povratu energije i smanjenje toksičnih nusproizvoda, čineći recikliranje gume ekološki prihvatljivijim.

Kompanije, poput Continental, već su prepoznale značaj reciklirane gume u smanjenju emisije CO₂, dok su istraživači identifikovali supstancu citronelol kao potencijalnog blokatora receptora koji otkrivaju CO₂ kod insekata. Ova supstanca, koja se često nalazi u repelentima za insekte, može postati ključna u održavanju komaraca na daljini, pružajući dodatnu vrednost recikliranoj gumi.

Iako proizvođači guma postavljaju ciljeve za povećanje sadržaja reciklirane gume u svojim proizvodima, inovativne tehnologije poput ove nude perspektivu da reciklirana guma može postati ključni resurs u održivoj proizvodnji guma. Unapređenja u selektivnom razbijanju gume, omogućavajući visok procenat reciklirane gume u novim proizvodima, otvaraju put ka cirkularnoj ekonomiji za gume. Ovo bi ne samo smanjilo zagađenje i trošenje šuma, već bi i ubrzalo prelazak ka održivijem modelu proizvodnje guma.

Uz dalja istraživanja i investicije, očekuje se da će revolucionarni proces recikliranja gume transformisati industriju i doprineti globalnim naporima ka održivijem poslovanju. Povećanje materijalne vrednosti reciklirane gume može značajno smanjiti njen nelegalni odlaganje i doprineti sprečavanju toksičnih požara koji proizilaze iz ovakvog odlaganja. Održivija upotreba reciklirane gume takođe može zaustaviti izvoz otpadnih guma u zemlje u razvoju, gde se često spaljuju, pružajući pozitivan uticaj na globalnom nivou.

U zaključku, inovacije u recikliranju gume predstavljaju ključnu komponentu održive budućnosti industrije guma. Očekuje se da će dalji razvoj ovih tehnologija pružiti rešen