Evropski parlament prikupio potpise za peticiju da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u Savetu EU

Evropski parlament prikupio potpise za peticiju da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u Savetu EU

Poslanik Evropskog parlamenta iz Finske Petri Sarvamaa saopštio je 12. januara da je prikupio potrebnih 120 potpisa za peticiju da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u Savetu Evropske unije.

Prema rečima Sarvaamae, njegovu peticiju podržalo je 120 poslanika iz različitih političkih grupa i iz „nekoliko država članica“.

„Korak smo bliže tome da Orbanu oduzmemo pravo glasa… Zatim bi bilo izuzetno važno da se što pre proceni konačna opšta podrška ideji peticije na plenarnoj sednici“, dodao je on.

Prema rečima evroposlanika, njegovi predlozi mogu biti uvršteni u rezoluciju Evropskog parlamenta u vezi sa Mađarskom, za koju će poslanici glasati sledeće nedelje.

Sarvamaa predlaže da se protiv Mađarske primeni postupak u skladu sa delom 2 člana 7 Ugovora o EU. On predviđa mogućnost suspendovanja određenih prava, uključujući i glasanje u Savetu EU, za državu koja je više puta prekršila vrednosti Evropske unije.

Peticija je usledila nakon što je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio da će prevremeno napustiti funkciju da bi se kandidovao za Evropski parlament. Ovo bi moglo da ojača Orbanovu ulogu u EU: on će privremeno predsedavati Evropskim savetom ako lideri EU ne nađu zamenu za Mičela.