Mesec dana od hakerskog napada na EPS deo zaposlenih danas poslat kući, kancelarije i šalteri prazni

Mesec dana od hakerskog napada na EPS deo zaposlenih danas poslat kući, kancelarije i šalteri prazni

Većina zaposlenih u Elektroprivredi Srbije koji koriste računare u svom poslu danas su poslati kući zbog kako je navedeno u obaveštenju, najavljenih radova na „informatičkoj opremi i servisima“. Sve ovo se dešava nakon skoro mesec dana od hakerskog napada o kojem je EPS obavestio javnost, ali ne i o razmerama štete koja je počinjena. Ono što je dodatno pokazalo istraživanje „Nove“ jeste da građani i dalje ne mogu da plate račune na šalterima EPS-a, jer ne rade.

Gotovo mesec dana je prošlo od, kako je to sam EPS saopštio, hakerskog napada na informacioni sistem ovog najvećeg državnog preduzeća u Srbiji. Do danas iz Elektroprivrede Srbije nije saopšteno kolike su razmere štete ovog napada. Nije zvanično rečeno šta je kompromitovano od informacija, šta izgubljeno, a šta se uspelo sačuvati.

EPS nije javnost obavestio ni da li su hakeri tražili neki otkup za vraćanje podataka, i ako jesu – da li je EPS zahtev ispunio i koliko je „otključavanje“ podataka koštao.

Za sve to vreme sistem je bio u kolapsu. Kasnili su računi, šalteri nisu radili, obračun struje je bio nemoguć, očitavanje brojila.

Izvori Nove navode da zapravo sistem nikada nije u potpunosti proradio. Pošto EPS i ODS – Elektrodistribucija Srbije (rade obračun i čitanje brojila) i dalje koriste zajedničke servere, hakerskim napadom su i oni pogođeni.

„Nakon Nove godine osposobljen je po koji laptop po ograncima i sistemu može da se pristupi samo sa izolovane mreže“, priča izvor Nove iz ODS-a koji navodi da je od napada otežano očitavanje brojila (potrošnje struje) jer ne mogu da se koriste „psioni“, aparati za očitavanje brojila.