Premijera srpskih rukometaša na šampionatu Evrope protiv Islanda

Premijera srpskih rukometaša na šampionatu Evrope protiv Islanda

Rukometaši Srbije odigraće utakmicu prvog kola preliminarne faze Evropskog prvenstva protiv selekcije Islanda od 18.00 sati.

Rukometna reprezentacija Srbije je osvojila je dve medalje na prvenstvima Evrope, jednu 1996. godine pod imenom Jugoslavija – bronzanu, a kao samostalna država osvojila je samo jednu medalju u istoriji nacionalnog tima i to 2012. na kontinentalnom šampionatu u Beogradu.

Srbija je odlično odigrala kvalifikacioni ciklus, ostvarili su pet trijumfa i jedan poraz. Po dva puta je bila bolja od Slovačke i Finske, a sa Norvežanima je uspeh bio polovičan.

Na pripremnom turniru u Španiji, tim predvođen selktorom Tonijem Đeronom pretrpeo je dva poraza, od domaćina i selekcije Poljske, a pobedio je Slovačku.

Srbija je na prethodnom šampionatu Evrope 2022. godine osvojila 14. mesto, a ovo je treći veliki turnir za selektora Đeronu, posle pomenutog takmičenja i Svetskog prvenstva na kome je nacionalni tim zauzeo 11. poziciju, ali je pored toga pokazao zrelost i spremnost da ravnopravno igra protiv kvalitetnih ekipa.