NASA uspešno otvorila kontejner sa uzorcima asteroidne prašine sa misije OSIRIS-REx

NASA uspešno otvorila kontejner sa uzorcima asteroidne prašine sa misije OSIRIS-REx

Prošlo je više od 3,5 meseca od kada je NASA-ina letelica OSIRIS-REx uspešno isporučila svoj dragoceni uzorak asteroidne prašine na Zemlju, a sada su naučnici konačno uspeli da otvore kontejner sa uzorcima. Ova faza je ključna za dalje istraživanje i proučavanje sastava uzorka sakupljenog sa asteroida Bennu.

Tim stručnjaka je proveo nekoliko meseci pokušavajući otvoriti kontejner nazvan TAGSAM, koji sadrži kamenje i prljavštinu sa površine Bennua. Iako je spoljna kapsula lako otvorena prilikom sletanja u pustinji Juta, glavna TAGSAM glava koja sadrži veći deo uzorka bila je izazovna za otvaranje.

Kontejner je bio zapečaćen sa 35 zatvarača, od kojih su dva ostala tvrdoglavo zatvorena. Da bi prevazišao ovu prepreku, tim je razvio nove alate koji su morali proći rigorozno testiranje pre nego što su konačno upotrebljeni u radu sa stvarnim uzorcima. Ovi alati su konačno omogućili otvaranje TAGSAM glave i pristup uzorcima.

Sada, tim može završiti rastavljanje TAGSAM kontejnera i pristupiti pažljivom proučavanju i analizi uzoraka asteroidne prašine. Kamenje i prljavština sa Bennua su od neprocenjivog značaja, pružajući uvid u sastav ovog asteroida i pridonoseći razumevanju Sunčevog sistema.

Dante Lauretta, astronom sa Lunarne i planetarne laboratorije Univerziteta u Arizoni, izjavio je: „Ovaj uspeh ponovo potvrđuje značaj OSIRIS-REk-a i našu posvećenost unapređenju našeg razumevanja kosmosa. S nestrpljenjem očekujemo sledeće poglavlje dok delimo ove dragocene uzorke sa globalnom naučnom zajednicom i nastavljamo naše putovanje otkrića.“

Očekuje se da će uzorci biti podeljeni i distribuirani naučnicima širom sveta, omogućavajući širok spektar istraživanja i analiza. OSIRIS-REx, sada preimenovan u OSIRIS-APEKS, trenutno je usmeren ka drugom asteroidu, potencijalno opasnom objektu Apophisu, gde će nastaviti sa izuzetnim naučnim istraživanjima.