Izrael odgovara na optužbe za genocid pred UN-om: Netanjahu odbacuje tvrdnje kao ‘licemerje’

Izrael odgovara na optužbe za genocid pred UN-om: Netanjahu odbacuje tvrdnje kao ‘licemerje’

Izrael se suočava s međunarodnim izazovom kako brani svoj vojni odgovor na sukobe u Pojasu Gaze, nakon što su južnoafrički advokati optužili zemlju za genocid pred Međunarodnim sudom Ujedinjenih nacija. Premijer Benjamin Netanjahu snažno je odbacio tvrdnje, nazivajući ih „licemernim“ i izražavajući odlučnost Izraela da se suprotstavi optužbama koje smatra nepravednima.

Južna Afrika je u jednom od najvećih slučajeva pred UN-om zatražila hitno zaustavljanje izraelskih vojnih operacija u Gazi, tvrdeći da postoji namera uništavanja palestinskog života. Tokom uvodnih izjava, advokat Tembeka Ngcukaitobi istakao je obim razaranja u Gazi, gađanje civilnih objekata i dece, tvrdeći da su to jasni znakovi genocidne namere koja se sprovodi u praksi.

Premijer Netanjahu je u videu izjavi iz Haga poručio da je ovo „naopako okrenut svet“, gde je država Izrael optužena za genocid dok se bori protiv Hamasa. Nazvao je tvrdnje licemernim potezom Južne Afrike i izrazio ogorčenje što se takve optužbe iznose u trenutku borbe protiv terorizma.

Ovo suštinski važan slučaj koji dotiče srce izraelskog identiteta, imajući korene u formiranju države nakon Holokausta. Pitanje sukoba u Pojasu Gaze izaziva duboka razmišljanja o pravdi, međunarodnim odnosima i samopouzdanju Izraela kao suverene države.

Izrael, koji često bojkotuje međunarodne tribunale, ovoga puta šalje pravni tim i angažuje se sa Međunarodnim sudom pravde kako bi zaštitio svoju reputaciju. Očekuje se da će odluka o privremenim merama koje je zatražila Južna Afrika trajati nedeljama, dok bi puni slučaj mogao potrajati godinama.

Dok se Izrael suočava s međunarodnim izazovom u Hagu, uskoro će se vratiti i pred Međunarodni sud pravde kako bi saslušao zahtev UN-a za mišljenje o zakonitosti izraelske politike na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu. Ovaj događaj dodatno komplikuje diplomatske odnose Izraela s međunarodnom zajednicom i postavlja ključna pitanja o pravdi, sigurnosti i dugoročnim perspektivama za Bliski istok.