Studija pruža uputstva kliničara o praćenju cista na jajnicima

Studija pruža uputstva kliničara o praćenju cista na jajnicima

Oko 15 do 20% žena će razviti cistu jajnika tokom svog života. Vrećice ispunjene tečnošću ili čvrste vrećice u jajnicima obično nisu kancerozne i nestaju nezavisno – studije pokazuju da se oko 85% povuče u roku od pet godina.

Nedavno istraživanje Centra za rak Marki Univerziteta u Kentakiju otkriva karakteristike pacijenata povezane sa cistama koje se samostalno rešavaju i sugeriše da vreme koje je potrebno da se cista razreši može da varira u zavisnosti od nekoliko varijabli.

Nalazi, objavljeni u časopisu Akušerstvo i ginekologija, pružaju dragocene smernice za lekare o tome koliko dugo i koliko često treba pratiti ciste na jajnicima.

„Američki koledž akušera i ginekologa trenutno preporučuje kontinuirano praćenje cista manjih od 10 centimetara, ali ne postoji utvrđeno trajanje praćenja“, rekao je dr Ed Pavlik, glavni autor studije i direktor UK Program skrininga raka jajnika Centra za rak Markei. „Naši podaci daju smernice tako da kliničari mogu da uzmu u obzir individualne faktore pacijenata prilikom određivanja odgovarajućeg trajanja praćenja ciste jajnika.

Istraživački tim je ispitao podatke od preko 2.600 učesnika u programu skrininga raka jajnika u UK Markei Cancer Center koji su imali nove ciste na jajnicima. Oni su pogledali da li su se ciste povukle ili opstale i koliko je vremena trebalo da se reše. Istraživači su ispitali tip ciste, kao i karakteristike pacijenata, uključujući starost, status u menopauzi, BMI i porodičnu istoriju raka jajnika.

U grupi, oko 63% cista je nestalo samostalno u roku od godinu dana, a 37% je opstalo. Mlađe žene i žene u premenopauzi su češće imale svoje ciste. Dok je kod starijih žena manja verovatnoća da će se ciste rešiti, ciste kod onih starijih od 70 godina brže se rešavaju. Pojedinci koji su koristili hormonsku terapiju su imali veću verovatnoću da imaju ciste koje su postojale. Nije bilo razlike u vremenu do razrešenja ciste na osnovu BMI ili porodične istorije raka jajnika.

Takođe je utvrđeno da veličina i tip ciste igraju značajnu ulogu u vremenu rešavanja. Manje ciste i ciste sa jednostavnom strukturom (unilokularne) su imale tendenciju da nestanu brže od većih cista sa septacijama.

Na osnovu nalaza, izveštaj preporučuje smernice za kontinuirani nadzor i za unilokularne i za septirane ciste, u zavisnosti od njihove veličine.

Od kada je Markijev program skrininga raka jajnika pokrenut 1987. godine, preko 51.000 učesnika je dobilo preko 370.000 besplatnih pregleda – više od 1.200 mesečno – korišćenjem transvaginalnog ultrazvuka (TVS). TVS otkriva rak jajnika u ranoj fazi, a rezultati programa pokazuju da skrining smanjuje smrtnost od raka jajnika u grupi koja je pregledana.