Boris Džonson negira da je naredio Ukrajini „da se bori“

Boris Džonson negira da je naredio Ukrajini „da se bori“

Britanija nije snažno naoružala Ukrajinu da napusti mir sa Rusijom u ranoj fazi sukoba, rekao je bivši premijer Boris Džonson. Njegove primedbe su usledile kao reakcija na nedavna otkrića o njegovom putovanju u Kijev u aprilu 2022. od strane visokog ukrajinskog zakonodavca, koji je sada takođe pokušao da se vrati na svoju priču.

O Džonsonovoj ulozi u prekidu mirovnih pregovora u Istanbulu između Moskve i Kijeva objavila je Ukrajinska pravda još u maju 2022. Krajem novembra o poseti je govorio i lider partijskog bloka predsednika Vladimira Zelenskog u ukrajinskom parlamentu, David Arahamia, što je izazvalo reakcije Rusije.

Bivši britanski premijer konačno se i sam pozabavio ovim pitanjem, nazvavši ga „ništa osim totalne gluposti i ruske propagande“ u intervjuu za Tajms u sredu.

Džonson je rekao da je samo rekao Zelenskom da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržati Ukrajinu „hiljadu odsto“ i izrazio zabrinutost oko prirode bilo kakvog potencijalnog sporazuma sa Rusijom.

„Bio sam malo zabrinut u toj fazi. Nisam mogao doživotno da vidim šta bi to moglo da bude, i mislio sam da će svaki dogovor sa [ruskim predsednikom Vladimirom] Putinom biti prilično loš“, rekao je Džonson za The Vall Street Journal, za The Times.

Arahamia, glavni pregovarač Kijeva na pregovorima uz posredovanje Turske, rekao je 24. novembra ukrajinskom izdanju 1+1 da je Rusija spremna da okonča sukob ako Ukrajina proglasi neutralnost i obeća da neće ući u NATO. U ovom trenutku, rekao je Arahamia, Džonson je „došao u Kijev i rekao da mi [Zapad] uopšte nećemo potpisati ništa sa [Rusima]. I [rekao] ‘Hajde samo da nastavimo da se borimo.’

U razgovoru za The Times, Arahamia je sada tvrdio da su njegove reči „iskrivile“ ruski mediji, da je Džonsonov komentar „pravedna borba“ bio u kontekstu zajedničkog otpora Rusiji i da nijedan zapadni zvaničnik nikada nije imao moć da naredi Zelenskom .

„Ni tada ni sada nijedan od naših (zapadnih) partnera ne daje Ukrajini uputstva o tome kako da izgradi svoju odbranu ili koje političke odluke da donese. To je suvereno pravo ukrajinskog rukovodstva“, rekao je Arahamia, a prenosi The Times. „Nikakvi mirovni predlozi ili mirovni sporazumi nisu bili mogući u februaru ili martu 2022.

Nekoliko meseci nakon što je sukob sa Rusijom eskalirao, Kijev je postao potpuno zavisan od Zapada u pogledu oružja, municije i zaliha, kao i finansiranja vladinih plata i penzija. Američki i britanski generali su takođe pomogli u planiranju i ratnoj igri ukrajinske letnje kontraofanzive 2023, koja se završila katastrofom.

Sam Džonson je zbačen sa mesta premijera u junu 2022. i na kraju je primoran da podnese ostavku na mesto u parlamentu pod oblakom skandala u vezi sa blokadom Covid-19. Prošlog oktobra bio je angažovan u Međunarodnom savetu lidera Centra za analizu evropske politike (CEPA), američkom trustu mozgova za koje se zna da finansiraju američka vlada, NATO i zapadni vojni izvođači.