Revolucionarni napredak u pretvaranju CO₂ u korisne materijale

Revolucionarni napredak u pretvaranju CO₂ u korisne materijale

Naučnici iz Nacionalne laboratorije u Brukhejvenu (DOE) i Univerziteta Kolumbija postigli su značajan korak u borbi protiv klimatskih promena, razvijajući inovativnu metodu za pretvaranje ugljen-dioksida (CO₂) u ugljenična nanovlakna. Ovaj postupak koristi tandem elektrohemijskih i termohemijskih reakcija na relativno niskim temperaturama i ambijentalnom pritisku, čime se zaključava ugljenik u čvrstim oblicima koji imaju širok spektar jedinstvenih svojstava.

Istraživački tim je objavio svoje otkriće u časopisu Nature Catalysis, predstavljajući potencijalno revolucionarnu strategiju koja ne samo da može smanjiti emisije CO₂, već i stvarati materijale korisne u raznim industrijama. Ovaj pristup može biti ključan za postizanje negativnih emisija ugljenika, zaključavanje ugljenika u korisne čvrste oblike poput ugljeničnih nanovlakana.

Jedinstvenost ovog pristupa ogleda se u sposobnosti rada na relativno niskim temperaturama od oko 400 stepeni Celzijusa, što je značajno niže u odnosu na druge metode koje zahtevaju temperature preko 1000 stepeni Celzijusa. Ovaj pristup olakšava industrijsku primenu i smanjuje energetske troškove.

Dodatna vrednost ovog procesa je proizvodnja vodonika kao sporednog proizvoda, otvarajući mogućnosti za korišćenje vodonika kao alternativnog goriva.

Profesor hemijskog inženjeringa na Univerzitetu Kolumbija, Jingguang Chen, ističe da ova tehnologija može imati dugoročne pozitivne efekte na smanjenje emisija CO₂, navodeći da se ugljenična nanovlakna mogu koristiti, na primer, za jačanje cementa, čime se ugljenik „zaključava“ na duži vremenski period.

Ovaj napredak u tehnologiji konverzije CO₂ u korisne materijale predstavlja značajan korak prema ostvarivanju održivijeg i ekološki prihvatljivijeg pristupa za suočavanje s izazovima klimatskih promena.