Jelisejska palata saopštila sastav nove francuske vlade

Jelisejska palata saopštila sastav nove francuske vlade

Jelisejska palata objavila je sastav nove vlade Francuske, u kojoj će većina ključnih ministara iz vlade Elizabet Born zadržati svoje funkcije, ali se ministar spoljnih poslova menja, prenosi Le Figaro.

Odluka u vezi sa Ministarstvom spoljnih poslova ostala je nepoznata do poslednjeg trenutka, dok je informacija o promeni ili zadržavanju na mestu većine drugih ministara ranije tokom dana završila u medijima.

Ketrin Kolonu će zameniti 38-godišnji Stefan Sežurne, advokat po obrazovanju, generalni sekretar Renesansne partije predsednika Emanuela Makrona i bivši Makronov savetnik tokom njegove predsedničke kampanje. Takođe je predsedavao grupom Obnovi Evropu u Evropskom parlamentu.

Drugo ključno ministarstvo odbrane Ukrajine zadržalo je svog šefa Sebastijena Lekornija.

Portfelj ministra unutrašnjih poslova drži Geral Darmanen.

Bruno Le Mer ostaje ministar privrede, a Erik Dipon-Moreti ostaje na čelu Ministarstva pravde.

Priska Teveno, koja je ranije bila državni sekretar za pitanja mladih, zameniće Olivijea Veranda na mestu portparolke vlade.

Jedna od najvećih promena tiče se prosvetnih i kulturnih resora. Između ostalog, aktuelna ministarka sporta i Olimpijskih igara (koje je domaćin Francuska 2024. godine) Ameli Udea-Kastera predvodiće kombinovano Ministarstvo prosvete i sporta.

Podsetimo, novi premijer Francuske Gabrijel Atal najmlađa je osoba na ovoj funkciji, a po majčinoj liniji dolazi iz Odese.