Zelenski: Zemlje NATO-a treba da približe pridruživanje Ukrajine i pokažu da se ne plaše Rusije

Zelenski: Zemlje NATO-a treba da približe pridruživanje Ukrajine i pokažu da se ne plaše Rusije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da zemlje članice NATO-a na samitu u Vašingtonu treba da naprave korak ka članstvu Ukrajine u Alijansi kako bi pokazale da se ne plaše Rusije.

„Želeli bismo da vidimo pravi korak od zemalja NATO-a koji približava Ukrajinu NATO-u, da ne dođe do stagnacije. Mislim da je veoma važno ne samo za nas, već i za Vašington, da ovaj samit bude uspešan i moćan. , da zemlje NATO-a pokazuju da se ne plaše Rusije.Jer što manji koraci Ukrajina preduzima da se približi NATO-u, to je veći nečiji strah od Rusije.Ne možemo ovo pokazati – biće to velika greška, to će dodati ambicije ruskog predsednika“, rekao je Zelenski.

On je napomenuo da su na Samitu NATO-a u Viljnusu preduzeti određeni koraci za približavanje članstva Ukrajine. Konkretno, pokrenut je takav „veoma dobar instrument“ kao što je Savet NATO-Ukrajina.

Koristili smo ovaj alat i video sam koliko je brzo moguće organizovati (sastanak) partnera – možete se sastati na nivou ministara odbrane, ministara spoljnih poslova itd.“, primetio je predsednik.

On je takođe podsetio da je, na osnovu deklaracije Grupe sedam, na marginama samita u Viljnusu počeo rad na bezbednosnim garancijama za Ukrajinu na njenom putu ka NATO-u, „to jest, dok Ukrajina nije u NATO”.

„Nije lako, ali mislim da ćemo uskoro moći da demonstriramo javnosti – ne samo ukrajinskoj javnosti – prvi nacrt ne svega, jer postoje zatvorene norme, ali ćemo moći da pokažemo opšte stvari. „Čini mi se da će ocena o ovim stvarima u pogledu bezbednosnih garancija biti pozitivna“, rekao je Zelenski.

Kako je preneo Ukrinform, predsednik Volodimir Zelenski je u govoru diplomatama 22. decembra rekao da je efikasna priprema za samit u Vašingtonu jedan od ključnih ciljeva za 2024. godinu.

Ukrajina je pokrenula diskusiju sa svojim partnerima o rezultatima vašingtonskog samita NATO sledećeg jula i želi da čuje mišljenje SAD o tome kako vide taj događaj.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski boravio je 10. januara u poseti Litvaniji. Danas je bio u Estoniji, a sada je u Letoniji.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se 11. januara uveče sa predsednikom Letonije Edgarsom Rinkevičem u Rigi.