Rim otvara novi arheološki park i muzej u senci Koloseuma

Rim otvara novi arheološki park i muzej u senci Koloseuma

Vlasti Rima u četvrtak su otvorile novi arheološki park i muzej u senci Koloseuma koji sadrži originalnu mermernu mapu starog Rima preko koje posetioci mogu bukvalno da prošetaju.

Otvaranje Arheološkog parka Celio i novog Muzeja Forma Urbis deo je većeg projekta razvoja brdovitog područja oko rimskog foruma, Palatinskog brda i Koloseuma koji je dom ruševina antičkih hramova i gimnazija.

Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri bio je u četvrtak na otvaranju nove arheološke bašte i muzeja i prošetao fragmentima mape – sada sačuvanim pod staklom – čuvene Forma Urbis Romae.

Gigantski mermerni plan Starog Rima, koji je prvobitno imao oko 18 metara sa 13 metara ugraviran je između 203. i 211. godine n.e. pod carem Septimijem Severom i prvobitno je bio prikazan na zidu rimskog foruma.

„Odlučili smo da ga postavimo horizontalno kako bismo dali priliku da imate osećaj da šetate drevnim gradom Rimom“, rekao je Klaudio Parisi Presiče, nadzornik za rimsko kulturno nasleđe.

Ostalo je samo oko desetine karte; poslednji put je javno prikazan pre oko jednog veka.

Posetioci mogu besplatno da uđu u park svakog dana, dok je muzej otvoren svakog dana osim ponedeljka uz naknadu od 9 evra.