Medvedev upozorava Ukrajinu na potencijalni nuklearni odgovor

Medvedev upozorava Ukrajinu na potencijalni nuklearni odgovor

Moskva bi mogla da upotrebi svoje nuklearno oružje ako se napadnu njihova lansirna mesta, upozorio je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Njegovi komentari došli su kao odgovor na pozive Ukrajine da ciljaju takve objekte unutar Rusije.

Pišući na svom Telegram kanalu u četvrtak, Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, izjavio je da su „neki debeloglavi ratni huškači iz Banderostana [Ukrajine]“ sugerisali da je najbolji metod za borbu protiv Rusije uništavanje njenih lansirnih mesta. sa raketama dugog dometa koje je isporučio Zapad.

Jedina posledica takvih akcija, prema Medvedevu, bilo bi pokretanje nuklearnog odgovora. On je objasnio da ruska vojna doktrina dozvoljava da rasporedi taktičko nuklearno oružje protiv zemlje koja ugrožava rusku državnost, čak i upotrebom konvencionalnog oružja.

„Ovo nije pravo na samoodbranu, već direktna i očigledna osnova da upotrebimo svoje nuklearno oružje protiv takve države“, napisao je Medvedev. On je dalje upozorio da „svi naslednici Hitlera, Musolinija, Petena i drugih u današnjoj Evropi koji podržavaju naciste u Kijevu treba da se sete toga“.

Bivši ruski predsednik nije precizirao na čije komentare reaguje. Međutim, ranije u četvrtak, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat izjavio je da Kijev nema resurse da obori hiljade raketa S-300 koje se nalaze u ruskim skladištima, a koje bi mogle biti ispaljene na Ukrajinu.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Ignat je sugerisao da je „najbolji metod“ za odbranu od takvih napada uništavanje raketnih bacača koji se nalaze na ruskoj teritoriji. Da bi se to postiglo, zvaničnik je naveo da će Kijev morati da koristi visokoprecizno oružje.