Skijalište u Kaliforniji se ponovo se otvara posle smrtonosne lavine

Skijalište u Kaliforniji se ponovo se otvara posle smrtonosne lavine

Kalifornijsko skijalište u blizini jezera Tahoe ponovo je otvoreno u četvrtak, dan nakon što se lavina srušila niz strmi deo planine, ubivši 66-godišnjeg skijaša u prvoj zimskoj smrti u lavini u SAD .

Elegantni lift KT-22 kompanije Palisades Tahoe, koji opslužuje područje gde je snežni odron naišao, trebalo je da ostane zatvoren dok su ekipe radile na čišćenju puta kako bi se omogućilo macama za sneg i motornim sankama da uđu u deo sa uglavnom stručnim stazama.

Ostale žičare trebale su da se otvore kasnije, što bi bio „dan rigorozne zaštite od snega“, navodi se u saopštenju odmarališta. Takođe se očekivalo da će otvaranje liftova na susednim alpskim livadama biti odloženo kako bi se omogućilo osoblju da proceni sav teren.

Oluja je zahvatila oblast u sredu kada je lavina pogodila oko 9:30 ujutro, odnevši četiri osobe i ubivši jednu. Polje krhotina prostiralo se oko 150 stopa (46 metara) široko, 450 stopa (137 metara) dugačko i 10 stopa (3 metra) duboko, saopštila je šerifova kancelarija.

Palisades, mesto Zimskih olimpijskih igara 1960. godine, nalazi se na zapadnoj strani jezera Tahoe, oko 40 milja (64 kilometra) od Rena, Nevada.

Kancelarija šerifa okruga Placer identifikovala je osobu koja je ubijena kao Kenet Kid (66), stanovnik obližnjih Truki i Point Rejes. Jedna osoba je zadobila povredu potkolenice, a dve druge su zbrinute zbog neutvrđenih povreda i puštene su, saopštili su zvaničnici.

Smrt je bila prvi smrtni slučaj od lavine u SAD u sezoni, navodi Informativni centar Kolorado Avalanche.

Prognoza centra za lavinu Sijera za centralnu Sijeru predviđa nastavak opasnih lavina u četvrtak.

„Novi sneg i jaki vetrovi opteretili su postojeće slabe slojeve našeg snežnog pokrivača“, navodi se u prognozi.

Lift KT-22 otvoren je prvi put ove sezone samo 30 minuta pre lavine. Na sajtu odmarališta je saopšteno da je u utorak palo 1-3 inča (2,5-7,6 centimetara) snega, a sreda je trebalo da počne snežnim pljuskovima praćenim jakim snegom sa jakim udarima. Odmaralište je saopštilo da je u sredu palo 14 inča (35,5 centimetara).

U ponedeljak je veb lokacija zabeležila svoje planove za otvaranje KT-22 i još jednog lifta u sredu: „Mnogo posla je uloženo u pripremu ova dva lifta, čak i uz pomoć više od dva stopa (62 centimetra) nedavnih snežnih padavina na vrhu “, stoji u objavi. Postojeći sneg je okarakterisao kao lagan po gustini.

Majkl Gros, potpredsednik planinskih operacija, rekao je da pre nego što proceni da je oblast bezbedna za otvaranje, tim procenjuje uslove oslanjajući se na svoju stručnost i istorijske podatke.

„Znate da imamo decenije vredne vremenske podatke koje uvek prikupljamo ili se pozivamo, pa gledajući trenutne prognoze, gledajući sve različite modele, gledajući brzinu vetra, gustinu snega, pravac vetra“, rekao je Gros novinarima u sredu. „Postoje razne stvari koje ulaze u igru i ljudi koji rade posao su zaista stručnjaci u svojoj oblasti. Većina njih radi na tome 10 do 20 godina, neki i više od 50 godina, samo rade prognoze.

Lavina 2020. godine na Alpine Meadovs ubila je jednog skijaša, a drugog ozbiljno povrijedila dan nakon velikog nevremena. Još jedna lavina u odmaralištu u martu 1982. ubila je sedam ljudi, uključujući nekoliko zaposlenih.