Suđenje Trampu za prevaru: Bivši predsednik  odustaje od završnih reči

Suđenje Trampu za prevaru: Bivši predsednik odustaje od završnih reči

Suđenje Donaldu Trampu u Njujorku zbog optužbi za građansku prevaru nastavljeno je u četvrtak, ali bivši predsednik odustao je od plana da lično iznese svoje završne reči. Tramp, trenutno vodeći kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, želeo je da se obrati sudu, ali je sudija odbacio ovu neobičnu želju. Umesto toga, završne reči će izneti njegov pravni tim. Suđenje se odnosi na optužbe da je Tramp preuveličao svoje bogatstvo u finansijskim izveštajima predatim bankama i osiguravajućim kompanijama.

Državni tužilac Njujorka, Leticija Džejms, traži kaznu od 370 miliona dolara, tvrdeći da je Tramp lagao o svom bogatstvu. Tramp negira sve optužbe, nazivajući ih političkim progonom. Sudija Artur Engoron je odbio Trampov plan da lično iznese završne reči, naglašavajući da ne sme koristiti tu priliku za političke govore ili osporavanje suda.

Očekuje se da će Tramp i dalje prisustvovati suđenju kao gledalac, uprkos smrti svoje svekrve Amalije Knavs i početku predsedničkih primarnih sezona. Suđenje, koje je započeto 2. oktobra, obuhvata šest nerešenih tužbi, uključujući optužbe za zaveru, prevaru u osiguranju i falsifikovanje poslovnih zapisa. Pored novčane kazne, tužilac traži zabranu poslovanja Trampu i njegovim saoptuženicima u Njujorku. Sudija Engoron planira doneti konačnu odluku do kraja meseca.