Mediji: SAD žele jasan ratni plan od Zelenskog

Mediji: SAD žele jasan ratni plan od Zelenskog

SAD žele da Ukrajina unapredi svoj ratni plan protiv Rusije i očekuje se da će to pitanje pokrenuti sa predsednikom Vladimirom Zelenskim u Davosu, u Švajcarskoj, sledeće nedelje, prenosi Blumberg.

Očekuje se da će Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika za pitanja nacionalne bezbednosti, razgovarati sa Zelenskim na ovu temu, rekli su sagovornici agencije pod uslovom da ostanu anonimni.

Američki zvaničnici će to pritisnuti u narednim nedeljama kako bi razgovarali o pitanjima koja nisu javna, rekli su.

Konkretno, prema izvorima agencije, Sjedinjene Države su zabrinute zbog razlika između Zelenskog i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Valerija Zalužnog, što navodno usporava napore da se razvije nova strategija.

Trenutno ukrajinska vojska razvija planove za 2024. godinu i razmatra se čitav niz opcija, rekao je jedan od sagovornika.

SAD žele da odrede kako najbolje da usmere svoju podršku da pomognu Ukrajini da se odbrani sledeće godine, dodao je on.

Kijevski saveznici kažu da je razvoj jasne vojne strategije za odbranu trenutnih pozicija i dalji proboj ruskih linija od ključnog značaja.

Prema izveštajima medija, Zelenski bi sledeće nedelje mogao da poseti Švajcarsku na najmanje dva dana.

Takođe je ranije objavljeno da je prošlog meseca održan ranije nenajavljen sastanak između Ukrajine, njenih partnera iz Grupe sedam (G7) i male grupe zemalja Globalnog juga kako bi pokušali da dobiju podršku za mirovni plan Kijeva.