Netanjahu pojašnjava ratne ciljeve u Gazi

Netanjahu pojašnjava ratne ciljeve u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira na tome da njegova zemlja nema planove za dugoročnu okupaciju Gaze i ne želi da tamo raseljava civile. Jevrejska država se suočava sa sve većom kontrolom svoje višemesečne vojne kampanje, uključujući optužbe za „genocid“ od strane Južne Afrike.

Govoreći u kratkoj video izjavi objavljenoj na engleskom u sredu uveče, Netanjahu je pokušao da razjasni nekoliko tačaka, tvrdeći da operacije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) nisu ciljale na neborce u Gazi i da su fokusirane isključivo na borce Hamasa.

„Izrael nema nameru da trajno okupira Gazu ili raseli svoje civilno stanovništvo. Izrael se bori protiv terorista Hamasa, a ne protiv palestinskog stanovništva, i mi to radimo u potpunom skladu sa međunarodnim pravom“, rekao je premijer. Dodao je da izraelske trupe daju sve od sebe da izbegnu smrt civila, dok Hamas koristi prolaznike kao „ljudski štit“.

Netanjahu je dalje rekao da su glavni ciljevi Izraela „osloboditi Gazu terorista Hamasa i osloboditi naše taoce“, nakon čega će enklava biti „demilitarizovana i deradikalizovana“. Lider, međutim, nije precizirao šta bi to podrazumevalo.

Saopštenje dolazi u trenutku kada će se Izrael suočiti sa optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, koja je postala intenzivno kritična prema napadu na Gazu. Globalno telo će održati sednice kasnije ove nedelje kako bi utvrdilo da li je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, sporazum koji zabranjuje bilo kakva „dela počinjena sa namerom da se uništi, u celini ili delimično, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa“.

Pretorija je zatražila hitnu odluku kojom se traži da se zaustavi vojna kampanja u Gazi, dok je predsednik Siril Ramafosa rekao da je slučaj pokrenut zbog „kolja koje je u toku“ palestinskih civila.

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi takođe se usredsredio na postupak u sredu, odbacivši optužbe za genocid kao primer antisemitske „krvne klevete“ i optuživši Južnu Afriku da pruža „političko i pravno pokriće Hamasovom režimu silovatelja“.

Južna Afrika nije bila usamljena u kritici najnovije operacije IDF-a, jer brojne organizacije za ljudska prava, uključujući Ujedinjene nacije, takođe upozoravaju na strašnu humanitarnu krizu zbog izraelskog bombardovanja i blokade.

Tokom prošlonedeljnog brifinga za štampu, šef humanitarne organizacije UN-a Martin Grifits rekao je da je Gaza ostavljena u ruševinama pod vazdušnim napadima i granatiranjem IDF-a, napominjući da se stanovništvo enklave od 2,3 miliona suočava sa „svakodnevnim pretnjama svom postojanju“. On je Gazu opisao kao „nenastanjivu“ nakon tri mjeseca rata i upozorio na prijeteću glad i vanredno stanje javnog zdravlja usred ekstremne nestašice ključnih dobara.

Prema lokalnim zvaničnicima, više od 23.000 stanovnika Gaze je ubijeno otkako je Izrael započeo svoju operaciju, koja je nastala kao odgovor na smrtonosni teroristički napad Hamasa u oktobru koji je odnio oko 1.200 života. Palestinska militantna grupa takođe je zarobila preko 200 talaca, iako je oko polovina oslobođena u razmeni zarobljenika između zaraćenih strana.