Ogromno morsko stvorenje od 15 stopa otkriveno na plaži

Ogromno morsko stvorenje od 15 stopa otkriveno na plaži

Dana 5. januara, ostatke ogromnog stvorenja isplivanog na peščanu obalu primetio je 72-godišnji stanovnik Nju Brajtona Stiven Dejvis, koji je bio na jutarnjoj vežbi u blizini reke Mersi na ušću zaliva Liverpul u Velikoj Britaniji.

Uprkos tome što su meštani nazivali trup Nju Brajtona „džinovskim vanzemaljcem“ ili čak „Nju Brajton Nesi“, Dejvis će uskoro saznati da je naleteo na telo ajkule koja se kupa (Cetorhinus) dugačke oko 6 metara. makimus ).

„Trčao sam po plaži i pomislio ‘šta je to?’ jer je izgledalo prilično veliko“, rekao je Dejvis Vesliju Holmsu u Liverpool Echou.

„Razgovarao sam sa ribarom koji je rekao da je to ajkula koja se penje, za koju mislim da ovde nije uobičajeno, ali mogla je da je nanese plima. Nikada ranije nisam naišao na nešto slično.“

Ostaci ogromnog stvorenja isprati na plaži Merseiside https://t.co/6ntuFppmkf

Dostižući maksimalnu težinu od 6 metričkih tona i dužinu od 12 metara (39 stopa), ajkula je jedna od najvećih riba na Zemlji, pobedila je samo ajkula kit (Rhincodon tipus).

Reputacija da se „kopiri“ u toplijim površinskim vodama u blizini obale sa širom otvorenim ustima inspirisala je njegovo uobičajeno ime. Ime njihovog roda je daleko manje spokojno, delimično izvedeno iz grčkog izraza za „morsko čudovište“.

Tokom istorije, ajkule su se povezivale sa strašnim zverima zbog njihove velike veličine i jedinstvenih navika u ishrani. Drevni mornari su se plašili da su ova kolosalna morska čudovišta upravo to; sama njihova ogromna veličina bila je dovoljna da podstakne spekulacije o monstruoznim stvorenjima koja vrebaju ispod talasa. Priče o morskim zmijama potekle su od posmatranja ajkula koje se hrane filterom kako plivaju u jednoj formaciji blizu površine vode.

Međutim, ovi nežni divovi nisu strašni grabežljivci. Obično se kreću polako, skupljajući sićušni zooplankton u svoja ogromna usta koja mogu biti široka i do metra.

Uprkos svojoj sporosti, studija iz 2018. pokazala je da ova mamutska riba može uporediti sa velikim belim ajkulama u potpunosti da izađe iz vode pri zapanjujućoj brzini od oko 5 metara u sekundi.

Dok su velike bele ajkule (Carcharodon carcharias) poznate po svojim brzim probojima tokom površinskog lova na plen, ajkule koje se hrane filterom ne zahtevaju takve manevre za hranjenje. Istraživači misle da se možda bave akrobacijama kako bi eliminisali parazite, odvratili predatore ili možda privukli drugove.

Uprkos impresivnoj veličini, smatra se da je telo pronađeno u petak mladog deteta koje ima jedva polovinu maksimalne dužine za svoju vrstu. Koordinator britanske britanske Divers Marine Life Rescue (BDMLR) severozapadni koordinator, Chris Cureton, potvrdio je identitet životinje nakon pregleda na licu mesta.

„Mrtvo izdanje je bilo njegovo drugo leđno peraje, glava je prilično raspadnuta, ali nema znakova prepoznatljive zubaste vilice ajkule“, rekao je Cureton Rebeci MekGrat za Virral Globe.

„Rep životinje je pun kostiju, a da je kit bio bi meso.“

Neuhvatljiva ajkula, koja se obično viđa tokom letnjih meseci duž obala jugozapadne Engleske, Velsa, ostrva Man i zapadne Škotske, ostaje donekle misterija, a mnogi aspekti njenog načina života tek treba da se prouče. Naučnici su tek nedavno otkrili da predstavljaju redak slučaj delimično toplokrvnih riba.

Satelitsko praćenje je otkrilo migraciju na velike udaljenosti zimi, a neki se pojavljuju kod vulkanskih ostrva Azora i Njufaundlenda. Neki ribari kažu da ih i dalje viđaju u Velikoj Britaniji tokom zime, a povremeno se operu mrtvi nakon zimskih oluja.

„Ja lično nikada ranije nisam video da se neko opere na obalama Mersija“, rekao je Cureton.

„Možda nije umrlo u blizini Mersija, ali možda ima veze sa olujama koje smo imali koje su ga možda donele.

Morske pse su navedene kao ugrožene na Crvenoj listi IUCN-a zbog pretnji od prekomernog izlova i slučajnog zapletanja u ribolovnu opremu.

Komercijalna oprema za pecanje ponekad može da iznese njihove raspadajuće leševe na površinu ili ih može isprati na obalu. Relativno mala lobanja ajkule u poređenju sa njenim izduženim telom često navodi ljude da veruju da su leševi neke nepoznate zveri.

Njihove posebne karakteristike se razlažu na načine koji dodatno narušavaju njihov izgled i mogu doprineti pogrešnom tumačenju i misteriji. Razlaganje obično počinje od donjeg dela glave, leđnog i repnog peraja, stvarajući sličnost sa plesiosaurusom.

Njihova istorijska pogrešna identifikacija uključuje primere kao što je 1977. otkriće stvorenja koje liči na plesiosaurusa ili praistorijskog ‘morskog čudovišta’ na obali Krajstčerča, i ‘Stronsai Beast’ iz 1808. u Škotskoj, za koju se u početku smatralo da je morska zmija.

Pomisao na intrigantnu misteriju često je primamljivija od istine, trend koji se nastavlja i danas.